Ministarstvo za zajednice i povratak otkazalo sve terenske aktivnosti zbog virusa

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak
Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Ministarstvo za zajednice i povratak u skladu sa uputstvom i preporukama kosovske vlade i ministarstva zdravlja, preduzelo je sve neophodne mere zaštite zaposlenih od korona virusa (COVID-19), a sam rad u ovoj instituciji je prilagođen novonastaloj situaciji. U cilju zaštite, otkazali su sve terenske posete i okupljanja. 

Ministarstvo je samohranim majkama i očevima, kao i radnicima sa malom decom, omogućilo rad od kuće, a neke od mera koje su preduzeli jesu i obaveštenja putem postera sa detaljnim koracima koje zaposleni moraju da preduzmu kako bi zaštitili sebe i druge.

Takođe, učestalo provetravanje, čišćenje, pranje i dezinfekcija svih radnih prostorija i predmeta, jedna je od bitnih mera koju sprovode, a zaposlenima su uručili i sredstva za dezinfekciju ruku.

U danima kada se virus sve brže širi, predstavnici ministarstva povećavaju broj telefonskih poziva sa povratnicima, raseljenima, ranjivim grupama i nevećinskim zajednicama. U cilju prevencije koordinišu i sa drugim resornim ministarstvima u pogledu potreba i mera zaštite, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Ministarstvo za zajednice i povratak je navelo i simptome ovog virusa, a to su: groznica, kašalj, opšta slabost, glavobolja, bolovi u mišićima, kijanje, grlobolja, curenje iz nosa.

U saopštenju dostavljenom medijima savetuju kako da se suzbije širenje bolesti, a za to je potrebno pridržavati se ovih uputstava:

• Peri ruke često i temeljno sapunom i vodom, ili sredstvom za dezinfekciju na bazi alkohola;
• Izbegavaj dodirivanje očiju, nosa i usta;
• Drži se na distanci. Izbegavaj druženja, a ako moraš da se vidiš sa nekim, neka među vama bude dva metra razmaka;
• Ostani kod kuće ako se ne osećaš dobro. Ukoliko imaš temperaturu, kašlješ ili teško dišeš, potraži medicinsku pomoć;

Za neophodnu pomoć, možete pozvati broj 038 200 16 502.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.