Broj divljih deponija u Gračanici se ne smanjuje

Foto: RTK2
Foto: RTK2

Broj divljih deponija na teritoriji Opštine Gračanica se ne smanjuje i pored čestih apela nadležnih. Nesavesni građani i dalje nepropisno odlažu smeće, zbog čega, brojni pokušaji lokalnih vlasti za uklanjanjem divljih deponija, ne daju rezultat, javlja RTK2.

Divlja deponija u blizini pružnog prelaza između Preoca i Lepine svakim danom je sve veća. Pored samog puta nalazi se velika količina smeća koje neretko završi i na okolnim njivama.

„Puno nam smeta, ovo nema nigde. Mislim da iz Marigone donose građevinski šut zato što je ovde srpska sredina, da je albanska bilo bi drugačije. Video sam da ovde na putu razlivaju beton i događalo se vozačima da skoro pa slete s puta“.

„Vozačima smeta i ekološki nije zdravo, smeće ne treba biti pored puta“.

„Ovo je veoma opasno, širi se smrad, ali kriva je opština što ne preduzima ništa. Nije dobro za zdravlje građana koji ovde prolaze svakodnevno“, kažu vozači.

Da je situacija na terenu zabrinjavajuća potvrđuju nadležni iz Opštine Gračanica na čijoj teritoriji je registrovano 30 divljih deponija.

„Pored toga što smo neke deponije čistili, nesavesni građani ih ponovo stvaraju. Na pojedinim lokacijama zabeleženo je odlaganje smeća u rečnim koritima, kišnim kanalima, pa radnici javnih službi moraju da čiste te kanale pre svake kiše kako ne bi došlo do izlivanja. Mi pokušavamo da ovaj problem trajno rešimo, stavimo table sa obaveštenjem tamo gde treba, ali i te table uništavaju. Podelili smo 950 kanti za smeće onim korisnicima koji nisu imali, kako bi smanjili stvaranje divljih deponija. Radimo i sa organizacijom GIZ na rešavanju ovog problema, tako da se nadam da će situacija biti bolja“, istakao je Vladica Trajković, direktor javnih službi u Opštini Gračanica.

Ekolozi smatraju da ljudi nisu svesni opasnosti divljih deponija. Upozoravaju da, osim što narušavaju stanje životne sredine, utiču i na zdravlje ljudi.

„Prvi problem, je da životinje koje su slobodne, počevši od divljih životinja ako imaju mogućnosti da dođu do tih divljih deponija, pa i ovih domaćih koje će doći do te deponije, imaće priliku da pokupe neku zarazu i prenesu dalje. Drugi problem su vode, svaka kiša i sneg koji se topi dovodi do toga da se ispiraju te deponije i da sve ono što je opasno završi u zemlji i da samim tim kroz podzemne vode stiže do naše vode i tako stiže u čovekov organizam. To je veliki problem koji se ne može lako rešiti“, smatra ekolog Igor Vasiljević.

Za nesavesno odlaganje smeća propisana je novčana kazna za fizička i pravna lica do 100 evra. Iz ove lokalne samouprave apeluju na sve građane da smeće odlažu na, za to predviđenim mestima, i prijave lica koja se ne pridržavaju propisa.

RTK2

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.