Ministarstvo spoljnih poslova Srbije: Uputili smo protestnu notu Albaniji zbog paljenja srpske zastave u Tirani

FOTO: JOQ Albania/X/Printscreen

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protestnu notu ambasadi Albanije u Beogradu, kojom najoštrije osuđuje „čin paljenja srpske zastave u Tirani u Albaniji na gradskom trgu Skenderbeg“, saopštili su iz ovog ministarstva danas. 

Na društvenim mrežama se od juče širi snimak, na kojem nekoliko osoba uz muziku – pali srpsku zastavu, dok ostatak grupe posmatra i to snima.

O ovom je snimku juče, kada je reč o medijima na srpskom jeziku, pisao RTS.

Oni, pozivajući se na snimak na društvenoj mreži X i propratnom tekstu portala JOQ Albania koji ga je objavio, prenose da je on usnimljen u Tirani, te da se radi o albanskim navijačima, a nakon utakmice Albanija – Farska Ostrva, odigrane pre dva dana u tom gradu.

„Navijači pale zastavu Srbije na Skenderbegovom trgu“, naveo je ovaj albanski portal na društvenoj mreži X uz video klip.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije danas su oštro osudili ovaj incident, uputivši Albaniji i protestnu notu.

Pozvali su nadležne albanske institucije da identifikuju počinioce „jasno vidljive na snimku“.

Traže i da ih albanske vlasti o svemu diplomatskim putem u razumnom roku obaveste.

„Smatramo da ovakvi događaji štete bilateralnim odnosima dve zemlje, koji su proteklih nekoliko godina dostigli najvišu tačku tokom viševekovne zajedničke istorije“, navodi se u saopštenju srpskog ministarstva spoljnih poslova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.