Kosovska vlada: Dodatna sredstva za izgradnju kuća na Severu; Ponovo odložen popis stanovništva

sednica kosovske vlade
FOTO: Kosovska vlada

Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je niz Nacrta zakona i odluka. Među njima je i odluka da se ponovo odloži popis stanovništva na Kosovu i to za mesec april sledeće godine, ali i odluka da se još milion evra izdvoji za izgradnju kuća u opštinama na Severu.

Kako prenose mediji, koju su ovu sednicu danas pratili, dodatna sredstva za kuće na Severu zatražena su iz Ministarstva administracije lokalne samouprave.

„Od Ministarstva smo dobili zahtev za dodatna izdavanja u okviru programa podrške izgradnji kuća. Uzimajuči u obzir punu integraciju ovih opština i nedostatak dobrog rukovođenja u proteklim godinama – potrebno je dodati sredstva da imaju dodatnu podršku za ovaj program“, kazao je ministar finansija, Hekuran Murati.

Sa izgradnjom ili rekonstrukcijom kuća na Severu, uz subvencije kosovske vlade, počelo se početkom prošlog meseca. Reč je o projektu za obnovu kuća oštećenih ili zapaljenih tokom ratnog perioda na Kosovu. Ono što je poznato, jeste da se sa radovima počelo u opštini Severna Mitrovica, kao i u Leposaviću. Tokom radova na imanju jednog od korisnika ovih subvencija, u Severnoj Mitrovici oštećeno je staro pravoslavno groblje. O tome opširnije na tematskoj stranici: KULTURNA BAŠTINA

Ponovo odložen popis

Do ponovnog odlaganja popisa, koji je trebalo da se održi u septembru ove godine, došlo je nakon procene novog rukovodstva Agencije za statistiku da „proces nije dobro prošao“, kazao je danas na sednici, Aljbin Kurti.

Sada je plan da se popis stanovništva obavi od 5. aprila do 17. maja sledeće godine.

Popis se već drugi put odlaže. Prvobitno je planirano da se održi u septembru, a potom je odložen za novembar.

Lične karte od rođenja do 16. godine

Kosovska vlada je danas usvojila i dva nacrta zakona – o životnom statusu i ličnim kartama.

Ove je nacrte ministrima predstavio čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svečlja.

Naglasio je da je reč o novini, koja će građanima na Kosovu omogućiti uzimanje ličnih karata od rođenja do 16. godine.

Napomenuo je da nije reč o obavezi, već o volji građana.

Kurti o svojim dostignućima tokom 2/3 mandata

U nastavku sednice iskoristio je kosovski premijer, Aljbin Kurti, priliku da se još jednom pohvali dostignućima tokom dve trećine svog mandata.

Osim onih u ekonomskom smislu, naročito kada je reč o socijalno ugroženim kategorijama, posebno je ponosan onim što je uradio na Severu.

I danas je napomenuo da su tokom njegovog mandata, kako tvrdi, zatvorene mnoge ilegalne rute koje su služile za šverc na Severu.

Hvali se i time što sada u tom delu Kosova, u sve četiri opštine, ima „više mira i bezbednosti za građane“.

Kada je reč o (pre)registraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na tablice RKS izneo je svež podatak da je ukupno do sada 2,100 vlasnika vozila to učinilo.

Pohvalio se, u nastavku, povećanjem budžeta za vojsku, podrške poljoprivrednicima i organizovanja Mediteranskih igara, kao i ojačavanjem kosovskog pasoša od 1. januara.

„Datumi poput ovih služe kao trenutak da se podsetimo šta smo uradili kao tim, ali i da se podsetimo da je vreme da ispunimo obaveze i poštujemo očekivanja. Svakog dana podsećamo na ono što nije urađeno i šta ostaje da se uradi“, poručio je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.