Ministar Šahini: Posle višegodišnjih napora, Albancima u Srbiji dozvoljeno korišćenje udžbenika iz Albanije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarka obrazovanja, sporta i omladine Albanije, Besa Šahini je poseban status na društvenim mrežama posvetila korišćenju udžbenika iz Albanije za Albance u Srbiji.

„Posle višegodišnjih napora, Albancima u Srbiji dozvoljeno je da koriste udžbenike iz Albanije. Nije bilo lako, ali uspeli smo da koordinišemo i intenziviramo napore između Ministarstva prosvete, sporta i omladine i Albanskog nacionalnog saveta u Srbiji, kaže Šahini, podvlačeći da je već počelo finansiranje Albanskog nacionalnog saveta u Srbiji iz fonda Albanskog ministarstva za nauku i obrazovanje za udžbenike.

S tim u vezi, ona naglašava „da čvrsto verujemo da albanska deca u Srbiji zaslužuju kvalitetno obrazovanje na albanskom jeziku i da je udžbenik neophodan korak u tom smeru“.

Između ostalog, ministar Šahini naglašava činjenicu da „tamošnja albanska zajednica ima svu podršku albanske vlade u svakom aspektu njenog razvoja“.

„U isto vreme, želim da čestitam ministru za Evropu i spoljne poslove, gospodinu Gent Cakaju, na posvećenosti i doprinosu boljoj zastupljenosti Albanaca u Skupštini Republike Srbije“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.