Peci: Sporazumom o registarskim tablicama Sever Kosova je izmakao kontroli

U sinoćnom Desku na KTV, gostovale su bivše kosovske diplomate Ljuljzim (Lulzim) Peci i Avni Spahiju (Spahiu). U nastavku objavljujemo prevod onoga što su govorili u vezi sa aktuelnom situacijom na Severu.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Spahiju očekuje ubrzanje procesa dijaloga

Bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Avni Spahiju (Spahiu) je posle nedavnih dešavanja u vezi sa pregovorima između Kosova i Srbije rekao da očekuje ubrzanje procesa dijaloga.

Prema njegovim rečima, postoji optimizam međunarodnih partnera uključenih u ovaj proces da će uskoro doći do nečeg konkretnog.

„Postojao je optimizam iz SAD i EU da će biti nečeg konkretnog, čak su se pominjali i kratki rokovi u vezi sa tim. Sada verujem da će proces biti ubrzan“, rekao je on.

Spahiju je izneo i stav Srbije prema ruskom ratu u Ukrajini, za šta je rekao da će doći trenutak kada će se pitanje rata razjasniti i kada će ova susedna država morati da napravi izbor između Rusije i Zapada.

„Ako Srbija nastavi da se bavi politikom i diplomatijom na ovaj način, sedeći na dve stolice i ne dajući se, jer ju je na neki način razmazila EU, mislim da će doći trenutak kada će se stvari razjasniti oko rata u Ukrajini i tada će Srbija doneti jasne izbore kuda će ići i biće prinuđena da promeni svoj opšti pristup, posebno u slučaju Kosova“, rekao je on.

Kosovski diplomata je dodao da iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno govori da je pod pritiskom po ovom pitanju, posledice se ne vide.

„Vučić stalno ističe da je pod pritiskom, ali nije bilo posledica. Srbija je istrajno stajala na svojim pozicijama u odnosu na Rusiju. Ukoliko dođe do zaokreta na ratnom frontu, Srbija će biti prinuđena da napravi jasan izbor u tom pogledu“, naglasio je on.

Peci: Srbija u sendviču, pritisak će se povećati

Izvršni direktor Instituta KIPRED Ljuljzim (Lulzim) Peci izjavio je da je preformatiranjem procesa dijaloga Srbija u sendviču i da više neće imati prostora za avanture. On je u četvrtak u emisiji „Desk” na KTV-u rekao da će se pritisci na Srbiju povećati i da treba da smisli način da se Srbi vrate u institucije Kosova.

„Srbija je ovim reformskim procesom dijaloga ušla u jak sendvič. Neće više imati taj luksuz avantura, pritisak na Srbiju će se mnogo povećati. Kada se poveća pritisak za njihov povratak u institucije, šta god Kurti rekao, rešenje za njihov povratak će se tražiti unutar institucija”, rekao je Peci.

Prema njegovim rečima, sever Kosova je pod kontrolom UDB-e i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„Srbi su promenili strategiju i pokušavaju da zaborave onu severnu brigadu. Vratili su se strategiji mirnih protesta. Slaba imitacija naših protesta koje smo radili tokom 90-ih. Pričamo kao da je pritisak na nama, ali pritisak je veliki i u Srbiji. Ova paravojna formacija ne može da deluje ni bez Vučića. Ako reaguju, najgore će pretrpeti čak i od Vučića. SAD i EU to vrlo dobro znaju“, izjavio je on.

Peci je dodao da srpski aparat mora u potpunosti da napusti Kosovo, inače, prema njegovim rečima, sporazum neće biti održiv.

Peci za Berlinske sporazume: Srbiji je za Kosovo pretila moćna evropska država

Izvršni direktor Instituta KIPRED Ljuljzim Peci izjavio je da je Srbiji pretila moćna evropska država u vezi sa Prištinom, da potpiše poslednja tri sporazuma u ​​okviru Berlinskog procesa.

Peci je rekao da je Srbija potpisala ove sporazume pod ovom pretnjom.

„Koliko znam, bilo je i pretnji, pritisaka na Srbiju prema Prištini u vezi sa Berlinskim sporazumom, gde im je moćna evropska država poručila da mogu slobodno da idu sa Rusijom i Kinom. U smislu da ako ne potpišete sporazum Berlinskog procesa, možete ići sa Kinom i Rusijom“, rekao je on.

Peci je dalje naglasio da se saradnja Srbije sa Rusijom može nastaviti sve dok ne šteti interesima Zapada.

„Sve dok ova saradnja Srbije i Rusije ne šteti interesima Zapada, oni će to tolerisati. U trenutku kada ova saradnja šteti njihovim interesima, uveren sam da će se Rusija suočiti sa sankcijama“, dodao je on.

Povodom integracije u EU, Peci je rekao da će Srbija biti prinuđena da prizna Kosovo ako bude mislila da krene u tom pravcu.

„Srbija će biti prinuđena da prizna Kosovo samo ako želi da uđe u EU. Proces priznavanja od ostalih pet zemalja EU neće biti automatski nakon postizanja sporazuma, ali će verovatno potrajati. Ako nas te zemlje priznaju, priznanje od strane Srbije biće problem za njih, a ne za Prištinu, jer će Kosovo imati otvoren put za integraciju u EU i NATO“, rekao je on.

Govoreći o konačnom sporazumu sa Srbijom, Peci je rekao da bi autonomija severa bila opasnija od Zajednice, a prema njegovim rečima, takva asocijacija nije „toliko opasna“.

„Severna autonomija bi bila opasnija od zajednice. Srbija je zatražila zajednicu samo za sever, ne i za ostale opštine. Ovaj predlog kosovska strana nije prihvatila. Zatraženo je da zajednica bude u svim opštinama, da se ne stvara na mestu gde postoji teritorijalna kompaktnost. Udruženje danas nema teorijske šanse da stvori bilo kakvu teritorijalnu autonomiju i krene ka ujedinjenju sa Srbijom. Ne vidim veliki rizik u ovome, to što nije teritorijalno kompaktno je naša prednost”, rekao je Peci.

Prema njegovim rečima, Kosovo bi trebalo da angažuje poznate stručnjake za pregovore, kako bi dijalogu sa Srbijom postojao narativ koji bi pogurao dnevni red.

„Istovremeno, u procesu pregovora, da izgradimo novi narativ za ovaj proces i da naša diplomatija ima narativ i da pređemo u diplomatsku ofanzivu. Diplomatija nije moguća bez narativa koji će pogurati dnevni red. Vlada treba da da poseban status našoj ambasadi u SAD i generalnom konzulatu. Ambasada je bez potrebnih sredstava, nema sredstava i nema ljudi. Trebalo bi da se angažuju i lobističke kompanije koje će raditi za naše interese“.

Spahiju: Kosovo treba da zatraži pomoć Amerikanaca

Bivši ambasador Kosova u SAD Avni Spahiju izjavio je da za buduća pitanja i odluke Kosovo treba da traži pomoć Amerikanaca. On je naveo da lakoća donošenja političkih odluka ponekad nije baš na mestu.

„Bilo je potrebno da se zapitamo da li pitanje registarskih tablica treba da postane veliko političko pitanje i sa olakšanjem što smo prihvatili rešenje koje ne vidim kao drugačije od onog koje je postojalo. Mogu li se Srbi legalno vratiti u institucije ili ne? Treba nam rešenje, nadam se da ćemo u ovom aspektu imati pomoć Amerikanaca kako da postupimo. Imali smo situaciju koja je mogla da krene i drugačije, ali smo jurišanjem na svoje pozicije stvorili neke posledice. Zaključili smo pozitivno, ali moramo biti oprezni zbog Kosova“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlada je preduzela pozitivne akcije da se pozabavi nekim temama u procesu dijaloga sa Srbijom.

Peci: Ne možemo da sanjamo o postizanju sporazuma sa Srbijom bez subjekta Asocijacije

Peci kaže da Kosovo ne može da postigne konačan dogovor za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a da ne otvori temu Zajednice opština sa srpskom većinom.

Peci je rekao da poslednji dogovor stranaka postignut u sredu u Briselu za registarske tablice jasno kaže da su se Kosovo i Srbija saglasile da sprovode dosadašnje sporazume, koji uključuju i formiranje Asocijacije.

„Udruženje će biti otvoreno kao tema, u ovom sporazumu je dogovoreno da se otvori, kako će to pravno biti regulisano onda ne znam, to treba da se uradi posebnim zakonom. U tekstu se jasno kaže da su se strane složile da sprovode ranije sporazume. Za znanje javnog mnjenja, francusko-nemački okvir takođe odlučno kaže da će strane sprovoditi sve prethodne sporazume. Cena za ovaj paket, za koji su se sve strane dogovorile, jeste upravo otvaranje ove teme u pregovorima i ne treba sanjati da ćemo bez otvaranja teme Asocijacije moći da se dogovorimo sa Srbijom“, rekao je.

Spahiju: Dogovor o tablicama, novi momenat za konačan dogovor

Bivši kosovski ambasador u SAD Avni Spahiju izjavio je u emisiji „Desk” na KTV da je sporazum Prištine i Beograda o registarskim tablicama novi momenat za postizanje konačnog dogovora.

On je rekao da je sporazum postignut u sredu uveče u Briselu olakšao situaciju i dao stranama mogućnost da razgovaraju o drugim pitanjima.

„Došlo je do epiloga koji označava prekretnicu. Pitanje sada dobija novi zamah u pregovaračkom procesu, govori se o dokumentu na kome će se raditi, a to je francusko-nemački predlog, sporazum koji bi normalizovao odnose dve strane. Dogovoreno, malo mi je teško da razumem šta se promenilo. Ovaj sporazum daje zaokret u procesu dijaloga“, naveo je Spahiju.

Prema njegovim rečima, potrebno je videti kako će se ta pitanja dalje odvijati, dok je naglasio da treba videti da li postoji konkretan plan Evropske unije koji otvara put mogućnosti potpune normalizacije.

Peci: Sporazumom o registarskim tablicama Sever Kosova je izmakao kontroli

Izvršni direktor Instituta KIPRED Ljuljzim (Lulzim) Peci izjavio je da je sporazumom o registarskim tablicama Priština izgubila kontrolu na severu, a prema njegovim rečima, ovaj sporazum je bio deo dugoročnih planova Srbije.

„Cena koju je Priština platila je ta što je sever izmakao našoj kontroli. Tu ne funkcionišu de-fakto kosovske institucije, sudovi, opštine. Kosovska policija je prisutna, ali kada de-fakto imamo sever izvan naših ruku, ovo Prištinu stavlja u nezavidnu pregovaračku poziciju“, kazao je Peci u emisiji KTV.

On je rekao da trenutno šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borelj igra ulogu arbitra i da može da prekine pregovore.

„Ako pročitamo sporazum, vidimo da Borelj ne samo da ima ulogu posrednika, već prelazi u ulogu arbitra. On ima pravo da prekine pregovore, ako jedna strana nije konstruktivna. Kako se čini, proces će biti osmišljen u stilu Rambujea ili pregovora u Beču. Stranke će predlagati, ali će EU doći sa SAD, sa predlogom ‘uzmi ili ostavi’“, rekao je Peci.

On je naveo da još nije razjašnjeno to da li će policajci i drugi srpski zvaničnici koji su podneli ostavke u kosovskim institucijama na severu biti smenjeni.

„Bio je predlog EU da se primena odluke odloži za godinu dana, ali to treba učiniti tako da u roku od ove godine Srbija ne registruje automobile sa nelegalnim registarskim tablicama. I u ovom periodu tamošnji građani treba da promene tablice na legalne”, dodao je on.

Spahiju: Kosovo je testiralo međunarodnu zajednicu, posebno SAD

Spahiu je takođe ocenio da je Priština, odlukom da odbije predlog međunarodne zajednice o odlaganju roka za registarske tablice, testirala svoje međunarodne partnere, posebno SAD.

„Mogli smo vrlo jednostavno da prihvatimo američku sugestiju na 10 meseci, neka stvari ostanu kako jesu 10 meseci, pogotovo što su SAD obećale da će se u tom roku naći rešenje za normalizaciju odnosa dve zemlje. Sada smo bili prinuđeni da prihvatimo ovu donetu odluku, ovaj sporazum, ali sada pokušavamo da stvorimo da se predstavimo kao oni koji su bili u pravu i da se zahvalimo Americi što je bila uz nas u ovoj stvari. Činjenica je da smo na neko vreme testirali međunarodnu zajednicu, posebno SAD, odbijajući njen predlog. Nije bilo prave prekretnice ili rezultata u pogledu registarskih tablica, ali je napravljena prekretnica u procesu dijaloga i sada imamo o čemu konkretno da razgovaramo“, rekao je on.

Prema Spahijuovim rečima, vlada Kosova u prošlosti nije slušala SAD i izbegavala je njihove predloge, iako su poznate kao glavni partner.

„Imali smo nastavak da ne slušamo SAD kao partnera, ne samo ova Vlada, već su i drugi izbegavali predloge SAD kao glavnog partnera. Danas u svetu ne postoji potpuna nezavisnost nijedne zemlje. SAD su i dalje glavni partner Kosova i potrebna nam je njihova pomoć da konsolidujemo našu državu. Postoje neki znaci zbog kojih ponekad treba da brinete. SAD sada stvaraju partnerstva sa drugim balkanskim zemljama kao što je Makedonija, ostavljajući Kosovo po strani. Odnosi sa SAD bi trebalo da se vrate na pravi kolosek“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.