BLOG 571. dan epidemije: Đerlek – Kreće žustrija kampanja za vakcinaciju, suočićemo Gugl i doktore

FOTO: KoSSev

Državni sekretar ministarstva zdravlja Srbije dr Mirsad Đerlek kaže za RTS da je u bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih, a u najvećoj kovid bolnici u Batajnici čak 95,6 odsto pacijenata nije vakcinisano. Navodi da je 54 odsto građana primilo vakcinu i da ta brojka polako raste. „Nije to neka brojka sa kojom smo mi zadovoljni, ali ono što ćemo uraditi je malo žustrija i agilnija kampanja u medijima, suprostavićemo gugl doktorima, naše najbolje stručnjake iz oblasti virusologije, imunologije, epidemiologije – želimo da objasnimo ljudima koliki je značaj vakcinacije“, naveo je Đerlek. 

Iako je na samom početku epidemije, Srbija bila jedna od vodećih zemalja po dobrom odgovoru na infekciju koronavirusa i po visokoj stopi vakcinacije, sada se kotirala na prvo mesto u svetu ali po ukupnom broju novozaraženih na milion stanovnika za dve nedelje.

Vučić apeluje na građane da se vakcinišu

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, apelovao je na građane Srbije da se vakcinišu protiv kovida, tvrdeći da je potrebno još malo vremena da u potpunosti pobedimo tu bolest.

„Nabavili smo vakcine, koje u tom trenutku nisu odobrene, a zatim su sve odobrene od nadležnih domaćih, evropskih i svetskih institucija. Nabavili smo lekove koji su poznati kao najbolji lekovi u najrazvijenijim zemljama. Potrebno nam je malo vremena da u potpunosti pobedimo koronu. Zato, vakcinišite se i disciplina pobeđuje“, naveo je Vučić na svom nalogu na Instagramu „buducnostsrbijeav“.

Obraćajući se građanima, predsednik je naveo da zna koliko je teško svima koji su izgubili godinu i po dana boreći se za sebe i za svoje bližnje.

„Molim vas da pokažemo još discipline“, kazao je Vučić u video poruci.

Fajzer zatražio od SAD da odobri njegovu vakcinu za decu od pet do 11 godina (Anadolija/N1)

Američka farmaceutska kompanija Fajzer zatražila je od američke vlade da dozvoli upotrebu njihove vakcine protiv kovid-19 kod dece starosti od pet do 11 godina.

Ukoliko se regulatori slože, vakcinacija bi mogla početi u roku od nekoliko sedmica.

Mnogi roditelji i pedijatri traže zaštitu dece mlađe od 12 godina, aktuelno starosno ograničenje za vakcinu koju proizvodi Fajzer i njegov nemački partner Biontek.

Fajzer je na društvenoj mreži Tviter objavio da je od Uprave za hranu i lekove formalno zatražio odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima.

Sada će oni odlučiti ima li dovoljno dokaza da su vakcine sigurne i da li će ih primeniti na mlađoj deci, kao što već rade s tinejdžerima i odraslim osobama. Nezavisno stručno veće javno će raspravljati o tome 26. oktobra.

Fajzer je naveo da je njegovo istraživanje pokazalo da bi mlađa deca trebalo da dobiju trećinu doze koja se sada daje odraslim osobama.

Taj proizvođač vakcina je sproveo istraživanje na 2.268 dobrovoljaca starosti od pet do 11 godina.

Naveli su da nema ozbiljnih nuspojava.

Ako FDA odobri hitnu upotrebu vakcine za decu, postoji još jedna prepreka pre nego što vakcinacija u ovoj starosnoj dobi mogu da počnu.

Konačnu odluku za vakcinaciju mlađe dece doneće stručnjaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vakcina, koja je već odobrena za tinejdžere starosti od 12 do 15 godina, kao i starije od 16 godina, izazvala je snažan imunološki odgovor kod 2.268 ispitanika, objavile su kompanije krajem septembra.

Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja u Kraljevu: Za mesec i po dana čak 720 dece pozitivno na kovid

Šatori i roditelji sa decom postali su svakodnevna slika ispred Dečijeg dispanzera u Kraljevu. Razlog je povećan broj pregleda dece sa simptomima koji ukazuju na Kovid 19.

Za mesec i po dana u Kraljevu je pregledano oko 3.500 dece, od čega je njih oko 2.500 bilo testirano na prisustvo korona virusa. Od tog broja, kod čak 720 dece potvrđeno je da su zaraženi, prenosi Blic.

Prema njenim rečima, broj testirane dece ne opada, ali je kako kaže smanjen broj pozitivnih na korona virus.

Vučić apeluje na građane da se vakcinišu: Još malo i pobedićemo bolest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na građane Srbije da se vakcinišu protiv kovida-19, tvrdeći da je potrebno još malo vremena da u potpunosti pobedimo tu bolest.

„Nabavili smo vakcine, koje u tom trenutku nisu odobrene, a zatim su sve odobrene od nadležnih domaćih, evropskih i svetskih institucija. Nabavili smo lekove koji su poznati kao najbolji lekovi u najrazvijenijim zemljama. Potrebno nam je malo vremena da u potpunosti pobedimo koronu. Zato, vakcinišite se i disciplina pobeđuje“, naveo je Vučić na svom nalogu na Instagramu „buducnostsrbijeav“, prenosi N1.

Obraćajući se građanima, predsednik je naveo da zna koliko je teško svima koji su izgubili godinu i po dana boreći se za sebe i za svoje bližnje.

„Molim vas da pokažemo još discipline“, kazao je Vučić u video poruci.

 Srbija: Preminula 51 osoba, 6,978 novih slučajeva infekcije

Za poslednja 24 časa u Srbiji od posledica kovida preminula je 51 osoba. Zvanično je potvrđeno 6,978 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su 282 osobe, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju nastavlja da raste i sada je 6.579.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Još 30 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2.347, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu preminulih od posledica koronavirusa nema, tako da ukupan broj preminulih ostaje 2.965.

Opširnije u posebnoj vesti.

Direktor doma zravlja „Savski Venac: „Mladi i deca najugroženiji u ovom talasu korone“

Mladi i deca najugoženije su starosne grupe u ovom periodu pandemije, kaže direktor Doma zdravlja „Savski venac“ i ističe da je oboljevanje dece od koronavirusa uvećano za oko 20 odsto.

„To su najviše mlade osobe od 18 do 30 godina, one su vakcinisane tek nešto više od 21 odsto. Onda su to deca – ako poredimo u Domu zdravlja ‘Savski venac’ u sredini avgusta imali smo četvoro do petoro dece u periodu od sedam dana, sada imamo od 12 do 15 dece dnevno, to je uvećanje od 20 puta“, kaže Zoran Bekić za RTS.

Svaka epidemija ima svoj početak i kraj, dodaje doktor i upozorava građane da ćemo iz ovoga izaći mnogo brže i sa manje preminulih ukoliko se vakcinišemo.

„Budite odgovorni prema sebi i prema svojim najdražima i uradite to što pre“, poručio je Bekić.

Srpske sredine na KiM: Novoobolelih 35, preminula jedna osoba

Od ukupno 94 testiranih osoba u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, 35 osoba obolelo je od kovida. Preminula je jedna osoba, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Najviše novoobolelih je iz Zubinog Potoka – 10, Leposavića – 9, Gračanice – 4, Kosovske Mitrovice – 3, Zvečana, Kosovske Kamenice, Štrpca i Gnjilana po 2, i jedan novooboleli iz Peći.

Opširnije u posebnoj vesti.

Švedska prekida vakcinisanje Modernom mlađih od 30 godina

Švedska će suspendovati Moderninu vakcinu protiv kovida-19 za osobe rođene 1991. i ranije, nakon izveštaja o mogućim retkim nuspojavama poput miokarditisa, objavila je danas javno-zdravstvena agencija.

Švedski zavod za javno zdravstvo je saopštio kako podaci ukazuju na učestaliju pojavu miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upale srčane ovojnice) kod mladih koji su se vakcinisali.
„Veza je posebno jasna u slučaju Modernine vakcine Spikevaksx, pogotovo nakon druge doze“, navodi se u saopštenju.

Općirnije u posebnoj vesti.

Nova studija: Koliko je Fajzer vakcina efikasna u sprečavanju hospitalizacije

Efikasnost zaštite od svih varijanti koronavirusa pala je sa 88 odsto na 47 odsto šest meseci nakon uboda. Međutim, rezultati ispitivanja pokazali su da vakcina sprečava hospitalizacije i deluje protiv svih zasad otkrivenih varijanti virusa, piše Gardijan.

“Rezultati naglašavaju vitalnu važnost poboljšanja globalne stope vakcinacije protiv korone”, rekli su istraživači.

Opširnije u posebnoj vesti.

Velika Britanija uklanja Kosovo sa crvene liste

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je građane da od sada ne moraju da izbegavaju putovanja na 32 destinacije, uključujući i Kosovo,prenosi Koha.

Na Kosovu se situacija sa koronavirusom poboljšava poslednjih nedelja.

Kosovsko ministarstvo zdravlja prijavilo je u sredu jednu žrtvu preminulu od koronavirusa i 41 novi slučaj infekcije.

Poređenja radi, u avgustu je broj žrtava od posledica koronavirusa na Kosovu nekoliko puta premašivao 30 dnevno.

KP: Više od 500 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla 580 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

U Prištini više od 300 aktivnih slučajeva koronavirusa

Prema podacima kosovskog ministarstva zdravlja, Priština vodi po broju aktivnih slučajeva u odnosu na druge gradove na Kosovu, sa ukupno 312 aktivnih, prenosi Koha.

Prizren je na drugom mestu sa 114 slučajeva, Južna Mitrovica sa 110, Peć sa 99 i druge opštine sa manje slučajeva.

Kon za RTS: Situacija je krajnje ozbiljna, nismo džabe tražili restriktivnije mere na Kriznom štabu (RTS)

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže za RTS da je jasno da rast broja novozaraženih mogu da uspore restriktivnije mere. Napominje da su iz medicinskog dela Kriznog štaba predložili da 10 dana bude skraćeno radno vreme do 17 sati i zabrana javnog okupljanje preko pet ljudi, jer je „situacija krajnje ozbiljna“. Ističe da ne razume protivargument za kovid propusnice.

Predrag Kon je gostujući u Beogradskoj hronici izjavio da je jasno da ako gledamo šta trenutno može da uspori porast to su restriktivne mere.

„Mi smo predložili da pored toga što podržavamo kovid propusnice smatramo da one nisu dovoljne i da je neophodno uključiti restriktivnije mere, da 10 dana bude skraćeno radno vreme do 17 i zabrana javnog okupljanje preko pet ljudi i pripremili se za kovid propusnice koje bi posle tih 10 dana trebalo da se uvedu. Naglasili smo da je vakcinacija najznačajnija mera i da ona mora da se podigne na 80 odsto, uz prethodno obavezno vakcinisanje zdravstvenih radnika i javnih službi“, naglasio je Kon.

Na pitanje šta je bio protivargument Kon napominje da ne razume protivargument i da ne može da ga objašnjava.

„Posebno ne razumem za kovid propusnice i neko drugi mora to da objašnjava“, napominje Kon.

O tome da, kako je izjavila premijerka, da bi uvođenje restrikvitnijih mera dovele i do toga da stane imunizacija Kon napominje da ne može da priča o ubeđenjima i uverenjima, može samo u odnosu na trenutnu epidemiološku situaciju.

„Tražili smo da se javno saopšti šta je medicinski deo Kriznog štaba tražio i to je učinila premijerka. Ono gde imamo jedinstven stav je vakcinacija. Sad možemo da kažemo da onaj ko se nije odlučio za vakcinu, odlučio se za zaražavanje. Mi smo insistirali na kovid propusnicama, ne razumem zašto nisu uvedene. Na početku samo mislio da je zato što je protivustavno. Sada ne mogu da razjasnim samom sebi šta sam slušao i ne želim da napravim grešku“, kaže Kon.

Mi sada, navodi, ulazimo u nešto što se zove prirodni proces, ali sa činjenicom da smo vakcinisani blizu 54 odsto.

„To nije baš potupni prirodni tok, ipak smo nešto i uradili. Samim tim što postoje vakcinisani taj tok će duže trajati, ali će biti manje smrtnih ishoda. Može da se očekuje da u sledećoj godini toga bude znatno manje. Prosek je 7.000 dnevno za celu nedelju prošlu. Pozitivno ako gledate ti ljudi će biti imuni, a nažalost neki će stradati“, ističe Kon.

Prema njegovim rečima, ako bismo sada vakcinisali još 20 odsto, i dalje bi bilo prokužavanje jer dolazi do proboja imuniteta. Najgore od svega je, dodaje, što najstariji najslabije reaguju na vakcine.

Ta deca, na fakultetima, navodi, oni čekaju da ih neko pozove.

„Meni su važniji nevakcinisani, jer teže prolaze. Nismo u situaciji da se sukobljavamo, to je bez veze jer virus hara“, kaže Kon.

Kon ističe da pitanje obaveznosti vakcinacije u ovoj zemlji nije do kraja razrešen.

„Zakon kaže da može, a kada tražite imate opstrukcije sa raznih nivoa i samo dobijete obaveštenje da je to protivustavno“, istakao je dr Kon.

Zaključak današnjeg dana je da nema drugog izlaza sem vakcinacije.

„Ono što ja imam pravo kao epidemiolog je da kažem ljudima da nismo mi u medicinskom delu Kriznog štaba džaba tražili to što smo tražili. Situacija je krajnje ozbiljna. Virus cirkuliše jako puno. Ići na svadbu znači zaraziti se. Retke su svadbe gde prođe bez zaraze. Ići na skupove gde se ne kontroliše ko koristi maske je rizik veliki. Malo je situacija ozbiljnija i drastičnija“, zaključuje Kon.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.