Mijačić: Do kompromisa mora doći ali prethodi mu poverenje a tome primena svega potpisanog

Dragiša Mijačić u emisiji Slobodno srpski o dijalogu Beograda i Prištine
Dragiša Mijačić u emisiji Slobodno srpski

Potrebno je intenzivnije raditi na izradi sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, tim pre jer dolazi do promene formata dijaloga. Sa druge strane, do kompromisa, u ovom trenutku, veoma je teško doći, jer se politička retorika spustila na nivo fudbalskih navijača, podigla se na nivo tenzija i nije išla ka smirivanju strasti, ali se do kompromisa mora doći, rekao je u emisiji „Slobodno srpski“ koordinator Nacionalnog konventa Srbije za pregovaračko poglavlje 35 sa Evropskom unijom Dragiša Mijačić. U intervjuu Budimiru Ničiću, Mijačić je ocenio nastavak razgovora između Tačija i Vučića kao veoma pozitivnu stvar.

“Sledeće godine ističe mandat ovoj administraciji Evropske komisije. Takođe, Srbiji je obećano  moguće članstvo u EU do 2025. godine, što znači da treba da završi pretpristupne pregovore do 2023. godine, ako bi Srbija mogla to da stigne, jer ima  puno posla na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskom legislativom. Kako bi Srbija mogla to da stigne, kako bi se u okviru ovog mandata Evropske komisije završio posao vezan za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, taj sporazum mora da se postigne ili krajem ove ili početkom sledeće godine. U tom smislu mislim da i ide promena formata koja će podrazumevati malo intenzivniji rad na samom donošenju tog sporazuma,” objasnio je Mijačić.

Na pitanje šta je alternativa kompromisu, koordinator za pregovaračko poglavlje 35 Srbije sa EU, kaže da bi to mogla da bude izolacija na duži vremenski period, ako se sadašnje šanse ne iskoriste.

“Sada imamo situaciju da se ovim prostorom i  nama bavi briselska administracija, a vrlo često se bavi i administracija u Vašingtonu, i u Moskvi, bavi se Angela Merkel i drugi. Znači, mi smo skrenuli u ovom istorijskom trenutku pažnju na sebe kroz pregovore oko normalizacije odnosa sa  Prištinom. Ukoliko mi sada izgubimo tu šansu, vidite kako teme sada jedna drugu prebacuju. Recimo, juče i danas  je ovaj veliki samit zemalja u Dablinu – o čemu oni pričaju, je l’ pričaju o Srbiji i Kosovu? Ne. Oni pričaju o migrantskoj krizi, pričaju o ekonomskoj krizi, pričaju o sporazumu sa Trampom i tako dalje. Svetske teme idu u drugom pravcu. Mi, ako sada izgubimo ovu šansu, nikad više nećemo moći da skrenemo pažnju na sebe i da rešimo naše probleme. Što znači ostajemo u jednom istorijskom zapećku na dugi niz godina, da bi se opet neko bavio ovim problemima,” upozorio je Dragiša Mijačić gostujući u Slobodno srpski.

On očekuje da će se upravo to još pojačati dodatnim delovanjem Angeline Ajnhorst koja će biti zadužena za tzv. “šatl diplomatiju” između Beograda i Prištine.

Podsetio je da je Zajednica srpskih opština jedno od rešenja, za šta je svojim učešćem odgovornost ponela i EU.

“Čak i ako dođe do nekog kompromisa, svi će biti nezadovoljni sa tim kompromisom u okolnostima kakve su se stvorile sad. Do kompromisa mora doći, to nije pitanje da li treba ili ne treba, do kompromisa mora doći. Međutim, da bi se došlo do kompromisa, mora prvo da se izgradi poverenje, a da bi se izgradilo poverenje, potrebni su neki uslovi. Jedan od uslova je da se implementira sve ono što je potpisano i to važi, ne samo za Srbiju i Kosovo, nego i za Evropsku uniju koja je garant tog sporazuma,” smatra Mijačić.

Govoreći dalje, o ZSO, Mijačić je naveo:

“Koliko god da je to dobro ili loše rešenje, to treba da se realizuje… Evropska unija je dala rok četiri meseca za izradu statuta, znači ako su oni dali rok četiri meseca, tih četiri meseca vrlo brzo ističe, dajte da vidimo dokle se stiglo sa tim i dajte da vidimo ko radi te statute… Kako to da ne znamo biografije tih ljudi (iz Upravljačkog tima), kako to ne znamo šta rade ti ljudi, koja rešenja predlažu, koji su modaliteti, zašto se mi kao društvo ne bavimo time, zašto nemamo javne debate, tribine?”

Drugi uslov za kompromis tiče se, po njegovim rečima, bezbednosnih uslova za srpsku zajednicu na Kosovu.

“Mi smo svedoci ovih dana da svakodnevno izbijaju incidenti. Ni jedan od tih incidenata nije dobio nikakav policijski ili sudski epilog. Ne može da se nađe kompromis na tim osnovama, ne verujem da je to u bilo čijem interesu,” kazao je Mijačić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.