„Puls javnosti“: 95% Srba se ne oseća bezbedno na Kosovu

Najnoviji šestomesečni izveštaj UNDP-a „Puls javnosti“ koji je predstavljen u Prištini, pokazuje da se 95% Srba ne oseća bezbedno na Kosovu.

U istraživanju sprovedenom krajem aprila, a koje obuhvata period od oktobra prošle do aprila ove godine, od 210 ispitanika srpske nacionalnosti samo 5% njih se izjasnilo da se na ulicama Kosova oseća bezbedno.

„Broj Srba koji su se izjasnili da se na Kosovu osećaju sigurno, ili veoma sigurno kada su na ulici je 5%. Procenat onih koji su se izjasnili da se ne osećaju sigurno je malo veći, odnosno iznosi 95%,“ rekao je Atde Hetimi iz UNDP-a predstavljajući izveštaj.

U ovom izveštaju zabeležen je i pad zadovoljstva građana Kosova svih nacionalnosti radom centralnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija.

Istovremeno, samo 2% Srba ima poverenja u rad Skupštine Kosova, instituciju u kojoj njihove stavove zastupa 10 poslanika:

„Polovina ispitanika (50%) je nezadovoljna, ili veoma nezadovoljna trenutnim političkim pravcem kojim se kreće Kosovo, dok je samo 15% njih zadovoljno. Normalno, ako dođe do nezadovoljstva može doći i do političkih protesta, zbog toga su građani upitani i za svoj stav o protestima. Poslednji podaci pokazuju da je manje od 38% građana spremno na političke proteste.“

Nezaposlenost, korupcija i siromaštvo i dalje su tri najveća problema koja muče većinu građana Kosova.

„Kada ove podatke o nezaposlenosti uporedimo sa podacima iz oktobra prošle godine, videćemo da je procenat onih koji smatraju da je nezaposlenost najveći problem opao za 11%. Ostali problemi za koje građani smatraju da su svakodnevni su obrazovanje i zdravstvene usluge,“ tvrdi Hetimi.

Podaci predstavljeni u ovom izveštaju zasnivaju se na odgovorima 1.306 građana sa Kosova. Među njima ima 210 Srba i 200 pripadnika ostalih manjinskih zajednica na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.