Odloženo suđenje Mihailoviću zbog navodne umešanosti u ubistvo Ivanovića, advokatu nisu dostavljeni spisi

Osnovni sud u Prištini
FOTO: BIRN

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pošto braniocu optuženog Milana Mihailovića, advokatu Miodragu Brkljaču, nisu dostavljeni spisi predmeta, u četvrtak nije počelo suđenje u Osnovnom sudu u Prištini, u predmetu Mihailovića koji se tereti da je umešan u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića.

Advokat Brkljač je naveo da mu nisu dostavljeni spisi predmeta, odnosno dokazi kojima se tvrdi da je njegov branjenik počinio krivična dela za koja se tereti.

Zbog toga je sudija Ljutfi Šalja obavezao tužioca Burima Čerkinija da mu dostavi spise predmeta, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Zbog takvih okolnosti današnje ročište je odloženo.

Inače, Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo (PSRK) je 27. decembra 2023. godine podiglo optužnicu protiv Milana Mihailovića u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, koja ga tereti za četiri krivična dela.

Prema optužnici, Mihajlović je optužen za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi, ometanje dokaznog ili službenog postupka, pretnje i falsifikovanje dokumenata.

U optužnici se navodi da je on, od 2014. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe zajedno sa Nedeljkom Spasojevićem, Markom Rošićem, Silvanom Arsović i Radetom Basarom, delovao pod rukovodstvom Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, sa određenim ulogama i u međusobnoj saradnji u dužem vremenskom periodu, pri čemu je svaki od okrivljenih izvršio konkretne inkriminišuće radnje za potrebe pomenute grupe, u čijem slučaju je usled delovanja ove grupe došlo do ubistva, sada pokojnog Olivera Ivanovića.

U prvoj optužnici protiv Mihailovića, navodi se da je 2. marta 2019. godine u Mitrovici, dok je bio u toku krivični postupak za neke od optuženih, sa ciljem da se svedok B1 podstakne da odbije da svedoči u prethodnom postupku, a da je unapred znao da je on je anonimni svedok u ovom procesu, gde mu je tokom razgovora o ubistvu Ivanovića rekao „Ne budi glup, nemoj da me povezuješ sa ovim slučajem”.

Kada mu je rekao da „vi dobro znate ko čini ta ubistva, te zločine”, okrivljeni Mihailović mu je zapretio rečima „Ne spominji te stvari, jer državne snage stoje iza ovih stvari“.

U međuvremenu, u drugoj odredbi optužbe navodi se da je Mihailović 25. oktobra 2021. godine ozbiljno pretio službenom licu, istražitelju Kosovskog policijskog inspektorata (PIK), sada oštećenom Živoradu Jovanoviću, na način da je Mihailović, uprkos aktivnom nalogu za hapšenje, intervjuisan od strane Kosovske policije u Mitrovici i pušten je, i iz tog razloga je PIK započeo istragu protiv policijskih zvaničnika koji su ga pustili da ode.

Dalje, u spisu se navodi da mu je okrivljeni Mihailović, kada je saznao da je PIK započeo istragu protiv policije, telefonom zapretio rečima „Obezbedio sam tvoj broj telefona, znam gde živiš i znam sva tvoja kretanja, pratimo te, znaš kako ćeš završiti“, u kom slučaju je izazvalo strah kod istražnog službenika PIK-a.

Ovim radnjama Mihailović je optužen je izvršio krivično delo „Zastrašivanje“, iz člana 181. stav 3. u vezi sa stavom 1. KPRK.

Dalje, prema trećoj odredbi ove optužbe, Mihailović je optužen da je 19. oktobra 2022. godine u Mitrovici, dok su ga policijske jedinice hapsile po nalogu suda, ista osoba predstavljena ne kao Milan Mihailović, već kao druga osoba po imenu Zvezdan Andrejić.

Međutim, prilikom iste provere pronađena je lična karta Republike Srbije, falsifikovana na ime Zvezdan Andrejić, ali sa njegovom fotografijom, koju je koristio da ga ne bi uhapsili.

Ovim se tereti da je izvršio krivično delo „Falsifikovanje isprava“ iz člana 390. stav 2. u vezi sa stavom 1. KPRK.

Inače, u toku je suđenje u Osnovnom sudu u Prištini, gde su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara, optuženi za umešanost u ubistvo Ivanovića koje se dogodilo u januaru 2018.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.