Mičel u Prištini: Nisam ovde zbog novog plana o Kosovu. Tači: Nema podele ni autonomije za Sever

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel sastao se sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem. Mičel je rekao da je srećan što je započeo posetu na Kosovu.

"Važno je da sam svoje prvo putovanje započeo na Kosovu. Kosovo ima dobre i duboke odnose sa SAD i to će se dodatno produbiti. SAD su za demokratsko Kosovo. Želim da vam kažem da ćemo sledeće godine imati još aktivniju ulogu," javlja Koha.net.

Takođe je spomenuo desetogodišnjicu nezavisnosti Kosova, dodajući da je Kosovo prošlo dug put da se transformiše u državu kakva je danas.

Tači: Nema podele, ni autonomije za Sever

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Predsednik Kosova Hašim Tači je tokom zajedničke konferencije za novinare sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Vesom Mičelom, koji je danas u poseti Prištini, rekao da će se dijalog između Kosova i Srbije zaključiti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima Kosova i neće biti razmene teritorije između dve zemlje.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, predsednik Tači je rekao da je obavestio američkog diplomatu o nastavku dijaloga sa Srbijom, što će, prema njegovim rečima, voditi ka pomirenju zasnovanom na evropskom duhu, poštujući teritorijalni integritet.

"Kosovo ne prihvata podelu, razmenu teritorije, ili autonomiju," rekao je Tači.

Govoreći o svom sastanku sa američkim diplomatom, Tači je rekao da su razgovarali o blokadi Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

"Niko nema pravo da odloži demarkaciju," rekao je Tači.

"Političke stranke razgovaraju sa Srpskom listom i ratifikacija demarkacije dogodiće se u narednim danima. Ovo je strateški i državni interes. Razgovarali smo i o daljim koracima potrebnim za transformaciju KBS-a u Vojsku Kosova, kao preduslov za započinjanje partnerstva za mir i članstvo u NATO-u," rekao je Tači.


Pročitajte još: 

Novosti: SAD pripremile "kosovski paket" u četiri tačke

Mičel je rekao da bi Kosovo trebalo da bude veoma angažovano u dijalogu sa Srbijom i da bi sporazum o demarkaciji trebalo da dobije epilog.

"Ovim pitanjima Kosovo može da reši svoju budućnost," dodao je on.

Mičel je odgovorio na pitanja novinara da li će Beogradu i Prištini doneti nekakav novi plan za rešavanje pitanja Kosova, plan o kojem je bilo mnogo spekulacija u srpskim medijima i u onima na Kosovu – on je rekao da cilj posete Beogradu i Prištini nije donošenje ovog plana.

"Čitao sam o ovim spekulacijama, ali došao sam da podstaknem dijalog između Prištine i Beograda," rekao je Mičel.

Mičel je rekao da niko ne može da koristi veto u vezi sa transformacijom KBS-a u vojsku.

On je dodao da će SAD i dalje podržavati transformaciju KBS-a.

Američki zvaničnik je takođe govorio o izveštajima srpskih medija da će objaviti američki plan za Asocijaciju srpskih opština.

Predsednik Tači je rekao da su on i Mičel razgovarali o pitanjima u vezi sa Kosovom.

"Sastanak je bio prijateljski i konstruktivan. Ja sam obećao da će Kosovo aktivno i odgovorno da radi na konsolidaciji države. SAD su i dalje strateški partner Kosova," rekao je Tači.

On se zahvalio Mičelu i predsedniku Trampu za rad koji sprovode za Kosovo.

"Ja sam ga obavestio da smo posvećeni tome da što pre završimo demarkaciju sa Crnom Gorom. Kažem vam da će ovo pitanje biti zatvoreno u narednim danima," rekao je.

Rekao je i da su razgovarali o pregovorima između Kosova i Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.