Sednica Skupštine Kosova zakazana ali bez rasprave o demarkaciji

Vest je ažurirana u 20:30 


Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Gazeta Express saznaje da će Skupština Kosova u utorak da održi vanrednu sednicu kada se očekuje da bi poslanici trebalo da glasaju o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Očekuje se da poslanici glasaju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom u utorak nakon što parlament nije uspeo tri puta za redom da ratifikuje sporni sporazum. Partneri u vladajućoj koaliciji nisu uspeli da obezbede 80 glasova potrebnih za ratifikaciju demarkacije. 

KoSSev: Sutra se u Prištini i održava sednica Skupštine, ali, kako se navodi u zvaničnoj najavi, koju je objavio Klan Kosova, na ovoj sednici se o demarkaciji neće raspravljati. 


Poslanici nisu obavešteni o sednici za demarkaciju

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanici Skupštine Kosova i dalje ne znaju kada se očekuje održavanje sednice za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore.

Iako su prošle nedelje zvaničnici različitih političkih partija najavili da će se sednica održati ove sedmice, još uvek nema datuma, čak ni poziva na sastanak Predsedništva Skupštine.

Indeksonline kontaktirao je lidera parlamentarne grupe Demokratske stranke Kosova, Memljija Krasnićija, koji je rekao da nemaju zvaničnu najavu za sednicu o demarkaciji.

"Za sada nema ništa zvanično, tako da ne mogu da se izjasnim," rekao je Krasnići kratko.

Skupština je tri puta zahtevala sednicu o demarkaciji, ali one u odsustvu glasova nisu održane.

Poslanici vladajuće koalicije i LDK iz opozicije podržavaju ratifikaciju sporazuma, dok se druga opoziciona stranka Samoopredeljenje protivi sporazumu, tvrdeći da postojećim dogovorom Kosovo gubi 8.200 hektara zemlje.

Takođe, srpski poslanici koji su deo vladajuće koalicije bojkotovali su prethodne sednice parlamenta, navodeći da ratifikacija razgraničenja nije njihov prioritet.

Lideri vladajuće koalicije nadaju se da će pojedini poslanici glasati za ratifikaciju razgraničenja i najavili su da nikakva nova sednica parlamenta neće biti održana bez većine u parlamentu.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je jedan od poslednjih kriterijuma za Kosovo da dobije liberalizaciju viza sa EU. Lideri na Kosovu upozorili su da ako parlament odloži ratifikaciju, propustiće rokove EU da ukine vize za Kosovo u 2018.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.