MFRR: Sloboda medija pod pritiskom u evropskim zemljama

Mediji novinari novinar snimanje, kamera
FOTO: KoSSev

U poslednjem četveromesečnom izveštaju Koalicije organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa-MFRR zabeleženo je 147 upozorenja u 27 evropskih zemalja, prenosi NUNS pisanje MediaCentar Sarajevo.

Koalicija organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa Media Freedom Rapid Response (MFRR) objavila je treći izveštaj o praćenju slobode medija u kojem su istaknute ključne pretnje bavljenja novinarstvom u Evropi od novembra 2020. i kraja februara 2021.

U navedenom četveromesečnom periodu zabeleženo je 147 upozorenja u 27 evropskih zemalja, piše Međunarodni institut za štampu. Ta upozorenja, kako se navodi, uključuju napade na 256 osoba koje su povezane sa medijima. U poređenju sa ranijim izveštajima, u poslednjem izveštaju je zabeleženo najviše upozorenja, dok je u onom koji se odnosio na period od marta do juna 2020. zabeleženo 120 upozorenja, te 114 upozorenja za izveštaj u periodu od jula do oktobra 2020. godine.

Za evropske zemlje obuhvaćene izveštajem se navodi da čine područje prepuno političkog konteksta, metoda i alata koji utiču na slobodu medija, a navodi se i da je analizom utvrđeno da postoji potreba za detaljnim i dugoročnim odgovorima državnih i regionalnih organa uz povećano javno pružanje solidarnosti i podrške.

Na slobodu medija je, kako piše u izveštaju, direktno uticala i pandemija koronavirusa, a zabeležena je i kontinuirana upotreba SLAPP-a, kao i drugih tužbi protiv novinara, odvraćanje od nezavisnog izveštavanja sa protesta, uznemiravanje novinara na internetu, uključujući pretnje i klevete kojim su najčešće izložene žene.

Kada je reč o upozorenjima koja su vezana za pandemiju koronavirusa, u izveštaju piše da je većina incidenata zabeležena tokom protesta koji su se dešavali u zemljama širom Evrope. Kao jedna od zemalja u kojoj su tokom protesta zabeleženi neredi i brojna kršenja medijskih sloboda je Holadnija u kojoj je nedavno ubijen istraživački novinar Peter R. de Vries.

Upozorenja povezana s pandemijom koronavirusa i incidenti nastali tokom protesta, a u kojim su zabeležena kršenja medijskih sloboda, evidentirana su i u Nemačkoj u kojoj su tada zabeleženi i fizički napadi na novinare.

Kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana, za Srbiju se u izveštaju kaže da su zabeležene pretnje, zastrašivanja, govor mržnje prema novinarima, kao i pokušaji diskreditacije medija, a navodi se i da mnoge pretnje nisu temeljito istražene, te da su pretnje smrću i nasiljem bili najčešće zabeleženi napadi tokom perioda od novembra 2020. i kraja februara 2021.

Krajem januara 2021. uvrede i pretnje smrću je putem Tvitera, kako piše u izveštaju, dobio novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević koji je prethodno bio i fizički napadnut tokom protesta u Beogradu. Preteće poruke je, kako se navodi u izveštaju dobila i novinarka N1 televizije Žaklina Tatalović, a krajem decembra prošle godine, pretnje je dobila i novinarka Jelena Zorić kojoj je tokom suđenja pretio advokat.

U Sloveniji je, kako piše u izveštaju, vlada nastavila da vrši pritisak na medije u toj zemlji, dok je premijer Slovenije Janez Janša putem Tvitera svakodnevno nastojao da ponizi kritičare, uključujući novinara portala Politico. Osim toga, u Sloveniji je u tom periodu zabeležen finansijski pritisak na novinsku agenciju u toj zemlji-STA kojoj je prekinuto finansiranje iz budžeta.

U izveštaju se navodi da su u Albaniji zabeležena proizvoljna hapšenja i zlostavljanja novinara od strane policije koja je vršila prekomernu silu za vreme protesta koji su u toj zemlji organizovani zbog ubistva 25-godišnjeg mladića. Neki od privedenih novinara su, kako se navodi u izveštaju, tvrdili da su tokom tih protesta fizički napadnuti od strane policije.

Kada je reč o drugim zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem, za Mađarsku, Poljsku i Tursku se navodi da u tim zemljama vlada sve veća kontrola vladajućih stranaka nad državnim kompanijama, reklamnim agencijama, medijskim regulatorima, nadzornim telima za zaštitu na tržištu, pa čak i sudovima što omogućuje stalnu i intenzivnu kampanju prema kritičnim medijima.

Ovaj izveštaj su kreirali Evropski centar za štampu i slobodu medija, Međunarodni institut za štampu i Evropska federacija novinara.

NUNSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.