Fon Kramon posle samita u Briselu: Katastrofalan signal za Zapadni Balkan, može da obraduje samo Putina

Viola fon Kramon-Taubadel na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici
FOTO: Crno beli svet

Izvor: Euroactiv (Tekst je zvorno preveden sa engleskog)

Nakon samita EU 23-24. juna, uglavnom posvećenom pitanjima proširenja, pri čemu se ističe u velikoj meri nezadovoljavajući sastanak sa liderima zemalja Zapadnog Balkana i „istorijska odluka“ da se status kandidata dodeli Ukrajini i Moldaviji, poslanica Evropskog parlamenta Viola fon kramon-Taubadel odluku je nazvala „veoma jeftinom“ i sa malo praktične vrednosti. Sa druge strane, razgovori sa liderima Zapadnog Balkana, kako je rekla, bili su „potpuni neuspeh“ a slab rezultat može samo da obraduje Vladimira Putina. Ona je govorila za Euroaktiv.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, članica nemačkih zelenih, potpredsednica je Delegacije u Odboru za parlamentarno pridruživanje EU-Ukrajina, član Odbora za spoljne poslove i član Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Komitet.

Razgovarala je sa glavnim urednikom Euroaktiva Georgijem Gotevom.

Šta mislite o ovom „geopolitičkom“ samitu?

Dozvolite mi da to kažem ovako: odluka o Moldaviji i Ukrajini je, eto, veoma jeftina. Ne košta ništa da im se da status kandidata u veoma napetoj geopolitičkoj situaciji. Oni sa ovim statusom kandidata mogu da u čekaonici budu, kao što smo videli kod Turske i Zapadnog Balkana, zauvek. Status kandidata je najmanje što su lideri EU mogli da urade, bez ikakvih finansijskih obaveza. Naravno, dobro je imati jedinstvo EU i za Ukrajince – cilj, dok vode ovaj strašni rat.

Što se tiče Gruzije, ova zemlja ima problem. U prošlosti je uvek bila predvodnik, kada su u pitanju reforme, antikorupcija, modernizacija društva. Ali sada su otišli u ​​potpuno pogrešnom pravcu. I umesto da zatvore jaz, oni otvaraju jaz, što otežava Evropskom savetu da im dodeli isti status kao Gruziji i Moldaviji. Pošteno je reći: prvo uradite domaći, a onda ćemo vam dodeliti isti status kandidata kao i za druga dva.

Pogledajmo sada Zapadni Balkan. Šta je ovaj samit postigao?

Ovaj samit za zapadni Balkan je bio potpuni neuspeh. Moram da priznam da sam strašno razočarana, a Komisija sebe nazivala geopolitičkom komisijom, ma hajde, ovo je šala. Pogledajte: pustili su ih da putuju u Brisel, njih šestoro, a ništa im nisu dali, ništa nisu isporučili. Ni Bosna nije dobila status kandidata, što je još gore, Severna Makedonija i Albanija nisu dobile pristupne pregovore, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine.

Ovo je zaista katastrofalan signal. Samo je jedna osoba srećna zbog ove situacije, a ona sedi u Kremlju.

Sa ovog samita smo propustili jasnu poruku da Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji. Zašto je tako?

Možda – a nedavno sam to čula i od civilnog društva u Beogradu – ne žele da menjaju sankcije za demokratske principe. Oni su se jako plašili da ako jako forsirate sankcije, morate odustati od demokratskih principa – slobode medija, partijskog pluralizma i tako dalje. Tako da nisam mnogo iznenađena. Pravi argument bi trebalo da bude: Ako se ne uskladite sa spoljnom politikom, onda ćemo suspendovati sredstva. Ali nisam čula da je neko ovo rekao.

Regionalne ideje poput „Otvorenog Balkana“ [na čelu sa Beogradom] su dobre ili loše?

Ovo je inicijativa koja nije zasnovana na principima, nije zasnovana na standardima i kriterijumima, a ako nastavimo sa tim, zapravo bismo potkopali proces pristupanja EU zasnovan na zaslugama. Tako da ne bih to podržala.

Sa ovog samita smo propustili jasnu poruku da Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji. Zašto je tako?

Možda – a nedavno sam to čula i od civilnog društva u Beogradu – ne žele da menjaju sankcije za demokratske principe. Oni su se jako plašili da ako jako forsirate sankcije, morate odustati od demokratskih principa – slobode medija, partijskog pluralizma i tako dalje. Tako da nisam mnogo iznenađena.

Pravi argument bi trebalo da bude: ako se ne pridržavate spoljne politike, onda ćemo suspendovati sredstva. Ali nisam čula da je neko ovo rekao.

Šta kažete na Makronovu ideju političke zajednice?

Ako zaista želite da stvorite nešto za širu Evropu, to je u redu, ali čula sam da bi razumevanje za ovaj novi format moglo biti kao stalna čekaonica za sve te zemlje. Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost. Najmanje što mogu da kažem je da je ovom konceptu potrebno jasnije redefinisanje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.