Prva pitijada „Kosovska pita“ sutra u Donjoj Gušterici

FOTO: Poljoprivrednik

Prva pitijada „Kosovska pita“, u organizaciji Turističke organizacije Gračanica i opštine Gračanica biće održana sutra u Donjoj Gušterici. Takmičari se mogu prijaviti istog dana u porti crkve Kneza Lazara od 9 časova. Deo hrane biće doniran u humanitarne svrhe. 

Iz TO Gračanica pozivaju sve zainteresovane da se prijave i uzmu učešće na izboru za najbolju kosovsku pitu.

„Pozivamo sve naše vredne sugrađane da udruženim snagama prezentuju veštine kulinarstva i izrade posnih kosovskih pita po starim ali i inovativnim receptima karakterističnim za naš kraj i na taj način pokušamo da sačuvamo od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, i da ih prenesemo dalje, kako su se oni i prenosili ‘s kolena na koleno’ kroz istoriju“, naveli su u saopštenju.

Dodaju da će nakon degustacije izloženih pita najuspešniji učesnici dobiti priznanja.

Prva pitijada organizuje se u okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava u Donjoj Gušterici.

„Posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program i brojna iznenađenja koja su organizatori pripremili. Gosti manifestacije uživaće u degustaciji izloženih pita“, naglasili su iz TO Gračanica, dodajući da će deo hrane biti doniran u humanitarne svrhe.

Ujedno, istakli su da je cilj manifestacije promocija vrednosti tradicionalne narodne kuhinje kosovometohijskog kraja, zanatskih proizvoda i narodne rukotvorine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.