Mesec dana od kako je Kurti preuzeo funkciju premijera

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

Кosovski premijer Aljbin Кurti napisao je na Fejsbuku da je za mesec dana od kako je premijer doneto mnogo dobrih i važnih odluka. U dugoj objavi na svom profilu nabrojao je sve odluke prethodne vlade koje su poništene, a osvrnuo se i na one koje su sa njim na čelu donete.

Među prvim našla se odluka o smanjenu plata zaposlenih u vladi, koja je izazvala veliko interesovanje javnosti.

1. Plate premijera, potpredsednika vlade, ministara, zamenika ministara i njihovog osoblja prepolovljene su, ali ne i plate zaposlenih u pravosuđu i Ustavnom sudu.

2. Otpušteno je sedam nacionalnih koordinatora.

3. Imenovan je Odbor za javno-privatno partnerstvo koji se sastoji od pet ministara.

4. Odobrena je Inicijativa Ministarstva finansija za pregovore o „Sporazumu o eliminaciji dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza koji se odnosi na dohodak i oporezivanje kapitala“ između Vlade Republike Кosovo i Republike Finske, a takođe sa Кraljevinom Holandijom.

5. Za projekat GIZ izdvojeno je 29.809,10 evra – sredstva su obezbeđena za podršku za izbeglice iz Republike Albanije tokom boravka u inovativnom Biznis parku u Prizrenu nakon zemljotresa.

6. Odobrena je finansijska podrška za regulisanje štete nastale usled prirodnih katastrofa – snažnih oluja, u opštinama Peć i Istok. Prema izveštaju komisije, ukupna šteta iznosi 433.000 evra.

7. Usvojena je Uredba o oblastima administrativne odgovornosti kancelarije premijera i ministarstava.

8. Razrešen je Upravni odbor javnog preduzeća „Кosovski telekom“ AD.

9. Generalni sekretari ministarstava na koje je uticala reorganizacija koja je smanjila broj ministarstava bili su višak po važećem zakonodavstvu o državnoj službi.

10. Odluka Vlade Republike Кosovo o platama bivših ministara i bivših zamenika ministara poništena je nakon što su završili svoje mandate.

11. Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Republike Кosovo i Republike Francuske je načelno odobrena, a Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o izručenju između Republike Кosovo i Republike Francuske je načelno odobrena.

12. Zahtev Ministarstva finansija za dodelu finansijskih sredstava u iznosu od 200 hiljada evra odobren je kao finansijska podrška Albaniji, s ciljem pružanja pomoći za sanaciju štete nastale usled zemljotresa 26. novembra 2019. godine.

13. Odobren je predlog ministarstva finansija kojim je zatraženo odobrenje od kosovskog predsednika da ovlasti ministra finansija za potpisivanje Sporazuma o saradnji između Republike Кosovo i Evropske unije za učešće u carinskom programu EU 2020. i za drugi program EU „Fiscalis 2020“.

14. Razrešen je Upravni odbor Centralnog javnog preduzeća „Кosovske železnice – Infrakos AD“.

15. Otkazana je odluka vlade od 11. 09. 2018. o odobravanju konceptualnog dokumenta o promeni fiskalne i poljoprivredne politike za proizvodnju duvana i cigareta na Кosovu.

16. Sredstva u iznosu od 400.000 evra dodeljena su Ministarstvu zdravlja radi sprečavanja mogućih vanrednih situacija zbog epidemije.

17. Usvojen je predlog Ministarstva pravde za osnivanje Nezavisne ekspertske grupe koja bi osmislila vodeće principe, scenarija i elemente Vetting reforme u pravosudnom sistemu, a koja se sastoji od 10 profesionalaca, uglavnom iz odgovarajuće oblasti, kojim predsedava Ćerim Ćerimi, član Venecijanske komisije i univerzitetski profesor Pravnog fakulteta u Prištini.

18. Razrešeni su direktori Nadzornog odbora Centralnog javnog preduzeća „Trepča“ AD.

Uz zaključak da sadašnja vlada „radi sjajan posao“, Kurti je ukazao i na odluke koje je vlada na čelu sa njim donela.

1. Ukinute su odluke o imenovanju 14 konzula širom sveta.

2. Otkazan je tender u vrednosti od 110 miliona evra za izgradnju autoputa Priština-Gnjilane koji je raspisan bez odobrenja budžeta.

3. Otkazana je izgradnja naselja u blizini Badovačkog jezera.

4. Ministarstvo za evropske integracije uštedeće 330 hiljada evra svake godine nakon što bude preseljeno u prostorije Vlade Кosova i zbog čega se neće plaćati stanarina i komunalije.

5. Potpisan je sporazum sa Svetskom bankom o podršci Kosovu grantom u iznosu od 2.785.000 dolara namenjenim opštinama za razvoj veština mladih.

6. Poništene su tri odluke bivše ministarke za Evropske integracije čime je ušteđeno oko 400.000 evra.

Na kraju svoje objave Kurti navodi da će kosovska vlada nastaviti istim tempom.

Aljbin Kurti je na premijersku dužnost stupio 4. februara ove godine, dan nakon što je u Prištini izglasana nova vlada. Stupanjem na dužnost uveo je promene u radu vlade, ali i promenu politike u pogledu taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbie i Bosne i Hercegovine, što je pratilo neodobravanje od strane bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, za vreme čije vlade je ta odluka doneta.

On je krajem februara saopštio da će od 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina, a od 1. aprila na sve proizvode, ako Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni druge barijere. Ova njegova odluka naišla je na oštre kritike prištinskih političara, ali i negodovanja zvaničnika SAD i Beograda, koji zahtevaju da se takse ukinu u potpunosti.

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinu

Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine

Promene: Kurti preuzeo dužnost premijera, Osmani zamenila Tačijevu sliku sa Rugovinom

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.