Merkel nakon sastanka sa Tačijem: Kosovo da se bori protiv korupcije, smanjiti nezaposlenost

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, sinoćno izdanje) 

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je kosovske vlasti na borbu protiv korupcije i smanjenje nezaposlenosti, dodajući da dijalog sa Srbijom nije jednostavna tema. Merkelova je uputila ove komentare nakon što je u sredu u Berlinu primila kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Obraćajući se medijima nakon sastanka, Merkelova je rekla da je Nemačka saveznik Kosova, podržavajući put integracije u Evropsku uniju. Ali, ona je pozvala kosovske lidere da učine više u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Imamo mnogo nerešenih pitanja, ali postoje poboljšanja na putu ka EU. Želim da naglasim na Dan Evrope da imamo pred sobom mnogo izazova, a izazovi  koje bi trebalo da se reše su borba protiv korupcije, visoki stepen nezaposlenosti," rekla je Merkelova.

Kada je u pitanju dijalog između Kosova i Srbije koji pomaže EU, Merkel je dodala da ovaj dijalog nije jednostavna tema, napominjući da je bilo pozitivnih događaja u tom pravcu.

"Dosadašnji sporazumi trebalo bi da budu sprovedeni," rekla je Merkelova.

Predsednik Kosova je rekao da sastanak sa kancelarkom Merkel potvrđuje prijateljske odnose između Kosova i Nemačke. On je rekao da je Kosovo kao mlada zemlja u Evropi obavezna da doprinese miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je od vitalne važnosti," rekao je Tači i dodao da bi svi sporazumi postignuti tokom dijaloga koji olakšava EU trebalo da sprovedu obe zemlje, prenosi Gazeta Express.

"Moja poruka je da je Kosovo spremno da otvori novo poglavlje, da napravi konačan korak u dijalogu sa Srbijom i postigne sporazum," rekao je Tači.

On je rekao da završna faza dijaloga sa Srbijom neće biti laka, napomenuvši da je to jedina njihova alternativa za napredovanje. On je rekao da bi konačni sporazum trebalo da dovede do obostranog priznanja, rekavši da će to omogućiti i Kosovu i Srbiji otvaranje novih poglavlja na putu za integraciju u EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.