Express: Zapadne sile u Vašingtonu o dijalogu BG-PR

Zapadne sile, uključujući Sjedinjene Američke Države, Francusku, Italiju i Nemačku, okupile su se u Vašingtonu kako bi razgovarale o modalitetima završne faze dijaloga između Srbije i Kosova, javio je prištinski Express sinoć.

"Izvor je Gazeti Express rekao da su se predstavnici pet najmoćnijih zapadnih zemalja okupili u Vašingtonu kako bi se konsultovali o pregovorima između Kosova i Srbije. Na ovom sastanku evropske zemlje predstavljene su na nivou političkih direktora za Balkan, a SAD od strane njenog službenika koji se bavi Balkanom," navodi isti portal, citirajući neimenovani izvor:

"Politički direktori zapadnog Balkana – Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije već su u Vašingtonu kako bi razgovarali o dijalogu između Kosova i Srbije."

Express dalje podseća da su dvojica predsednika "Kosova i Srbije", koji već vode dijalog u Briselu, najavili "završnu fazu dijaloga", te da je EU u svojoj Strategiji proširenja za Zapadni Balkan Evropska unija pozvala Beograd i Prištinu da postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je, dodaju, "takođe podržala SAD".

"Navodno će završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije da bude intenzivna i očekuje se da bude završena najkasnije 2019. godine," dodaje prištinski portal.

Podsetimo, Predsednik Srbije je ove nedelje potvrdio za beogradski Kurir da se nada potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma u roku od šest meseci do godinu dana, što je prethodno naveo i za britanski Gardijan.

Ova nedelja je takođe bila diplomatski intenzivna upravo za Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

Vučić se sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ruskim predsednikom, Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Rusija će "veoma aktivno i suštinski učestvovati u praćenju kompletnog procesa i situacije u odnosima između Beograda i Prištine", pratiće i "uticaj različitih međunarodnih faktora na to pitanje", saopštio je Vučić.

Tači je, sa druge strane, pred sastanak sa Angelom Merkel, naveo da očekuje veće angažovanje Berlina, Brisela i Vašingtona za sporazum između, kako je naveo, Kosova i Srbije, te da od Merkel očekuje "smernice, vreme i okvir za briselske razgovore".

Merkel je, sa druge strane, kako je preneo RTS Radio Slobodnu Evropu, poručila da sporazumi koji su postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine moraju da se sprovedu, te da su odnosi Beograda i Prištine "glavno pitanje na evropskom putu dve zemlje".

I Vučić je prošlog meseca razgovarao sa Merkel, kada je naveo da je za trajno rešenje pitanja Kosova potrebna saglasnost velikih sila.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.