Mehaj najavio konkurs za 600 novih pripadnika KBS – „nabavka oružja glavni prioritet“

KBS
Foto: Kallxo

Kosovsko ministarstvo odbrane raspisaće ove godine još jedan konkurs za prijem novih pripadnika KBS-a i to za čak njih 600. Uz nova zapošljavanja, najavljuju se i buduće nabavke naoružanja.

Za 11 meseci regrutovano je 1.240 novih pripadnika KBS-a, saopštio je danas kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj.

Kaže da uz rad i posvećenost ništa nije nemoguće.

„Ništa nas ne sprečava u odbrani i službi Republike“, poručio je ovaj ministar.

On je najavio da će ove godine biti otvoren konkurs za 600 novih pripadnika KBS, te kaže da će se na taj način dodatno ojačati „odbrambene sposobnosti“.

Osim toga, kako tvrdi, nabavka oružja je i dalje glavni prioritet.

„Naša vojska je bezbednost naše zemlje i naših građana, ona je garancija trajnog mira i stabilnosti. Posebnu zahvalnost na odličnom radu zaslužuje Komanda za doktrinu i obuku sa svim njenim instruktorima“, poručio je ovaj ministar.

Dan pre Mehaja oglasilo se i kosovsko ministarstvo odbrane, navodeći da će uskoro biti raspisan konkurs za civilno osoblje, tj. za 75 „specijalističkih mesta“.

Među radnicima koji se traže su lekar, medicinska sestra, stomatološki asistent, biohemičar, psiholog, veterinarski tehničar i drugi.

„Vojska raste a sa njom i kapacitet ljudskih resursa“, poručili su iz ovog minstarstva navodeći da su „spremniji nego ikada da izvrše uspešnu tranziciju KBS u vojsku“, a, dodaju, u skladu sa standardima zemalja članica NATO-a.

Kosovsko ministarstvo odbrane u poslednjem periodu sve češće najavljuje opremanje i jačanje KBS-a, a dok istovremeno, zajedno sa najvišim prištinskim zvaničnicima, kritikuje zvanični Beograd zbog nabavke naoružanja.

Tako je kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, tokom nedavnog boravka u zvaničnoj poseti Turskoj potpisao sporazum sa predsednikom Odbrambene industrije Turske, Ismailom Demirom, za, kako je saopšteno, nabavku „proizvoda za usluge odbrane“, a koji će, imati „izuzetnu ulogu u izgradnji kapaciteta KBS-a“.

Pre dva dana je ujedno potvrđeno iz KBS-a da je takođe potpisan sporazum sa komandantom Nacionalne garde Ajove o saradnji, a u cilju unapređena partnerstva.

„Ovaj sporazum je izgrađen na šest stubova i ima za cilj unapređenje programa vojnog partnerstva uključujući manevar, razvoj podoficirskog kora, održavanje vojnih sistema, vojnu medicinu i oblast kibernetike“, saopštili su iz KBS-a.

Ujedno, pre dva dana je takođe održana ceremonija polaganja zakletve 257 novih pripadnika KBS-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.