Praznik Sv. Nikole u Prištini: Dok se čuje zvono ove svetinje ništa nije izgubljeno; Liturgije i u K.Polju i Banjskoj

Crkva Svetog Nikole Priština
FOTO: Gracanicaonline

Stotinak vernika iz okolnih sela, a najviše raseljenih iz Prištine, okupilo se danas u crkvi Svetog Nikole u ovom gradu kako bi proslavili istoimeni praznik.

Liturgiju u crkvi Svetog Nikole služio je otac Staniša Arsić, piše Gracanicaonline

„Zahvalnost Bogu i Svetom Nikoli zbog toga što nas okuplja svake godine u što većem broju ovde, blagodarnost Bogu zbog toga što smo živi najpre, što ovu našu svetinju čuva ovakvom kakva jeste, što ima, ponekad nažalost, da u nju neko i dođe, ali uzdajmo se u Boga i uz njegovo nadanje, da će ova svetinja zaista da zablista u punom sjaju, u smislu liturgijskog života“, rekao je otac Staniša.

Podsetio je da se svake nedelje i svakog praznika u Prištini služi Sveta liturgija, ali da je mali broj vernika koji dolaze.

„Nemojmo da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj Svetoj crkvi, nemojmo da dozvolimo da zaćuti Sveta liturgija u ovoj Svetoj crkvi. Na nama je sada, na našim potomcima kasnije, da to očuvamo, održimo. I sve dok se čuje glas našeg jezika u ovom gradu i dok se čuje zvono sa ove svetinje, znajte da ništa nije izgubljeno“, dodao je otac Siniša.

Crkvu Svetog Nikole sagradili su pravoslavni Srbi iz Prištine 1833. godine na temeljima srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira, međutim, u pogromu 17. marta 2004. godine ona je spaljena zajedno sa parohijskim domom.

Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, gde su se okupili meštani susednih sela i preostali stanovnici ovog grada.

Slavilo se i u crkvi Svetog Nikole u Banjskoj kod VUčitrna.

Liturgiju je služio paroh Nikola, gde je, kako jaljva RTV Kim, liturgiji prisustvovao predsednik Srpske liste i kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić zajedno šefom poslaničkog kluba ove stranke Igorom Simićem, predstavnicima Кancelarije za КiM, načelnikom Кosovskog okruga Srđanom Popovićem, predstavnicima opštine Vučitrn i velikim brojem vernika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.