Mehaj: Kurti izborom Maćedoncija za ministra odbrane izabrao profesionalnu, patriotsku i dokazanu ličnost

Mehaj KBS
FOTO: Armend Mehaj/Fejsbuk

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj danas je obavestio javnost da napušta dosadašnju dužnost, i to iz porodičnih razloga a što je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti. Na njegovo mesto dolazi Ejup Maćedonci, bivši pripadnik OVK, sa činom pukovnika u KBS pre nego da se u julu i penzioniše.

Mehaj je u dužem obraćanju javnosti, osim hvalospeva svom premijeru, naglasio dostignuća KBS: udvostručenje budžeta sa 64 miliona evra na 123, novih 1836 pripadnika, uvećanja obuke kadra za preko 16 puta i to na vojnim akademijama u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Turskoj, Albaniji, Hrvatskoj itd, preko angažovanja KBS u međunarodnim misijama, do milionima evra nabavke naoružanja i opreme i to, kako je naglasio „direktnim međudržavnim sporazumima“.

„Za manje od tri godine uspeli smo da opremimo Kosovske bezbednosne snage novim sistemima naoružanja, uključujući sisteme vatrene podrške i sisteme vazdušne podrške. Uključili smo Kosovo kao zemlju domaćina, pored učesnika, u velike međunarodne vežbe ‘Defender Europe 2021’ i ‘Defender Europe 2023’, nakon čega su Kosovske bezbednosne snage validirale svoje pešadijske jedinice do nivoa puka“, naveo je.

Nije spomenuo da je upravo učešće KBS ove godine suspendovano iz vežbe „Defender Europe 2023“, na samom početku vežbe zbog neposlušnosti Kurtija u vezi sa rukovođenjem krize na Severu.

Kurti se Mehaju zahvalio na radu, ni on nije štedeo reči hvale. Mehaj je dao „impresivan doprinos vojsci Kosova“.

U nastavku objavljujemo izvorno obraćanje Mehaja javnosti, prevedeno sa albanskog:

Poštovani građani Kosova, dragi sunarodnici.

Za spremnost svakog građanina koji ima volju da doprinese svojoj zemlji potrebne su mogućnosti i prostor za delovanje. U svom najvišem obliku, ponuđena mi je ova prilika i stvorio mi se takav prostor početkom 2021. godine, kada me je u to vreme novi premijer Kosova, Aljbin Kurti, pozvao da se pridružim njegovom vladajućem kabinetu, u kancelariji Ministra odbrane Republike Kosovo.

Danas, 8. avgusta 2023. godine, u punom razumevanju i dobroj veri, na moj zahtev, premijer Aljbin Kurti me je oslobodio dužnosti ministra odbrane Republike Kosovo! Ovaj zahtev sa moje strane usledio je iz porodičnih razloga, o čemu sam davno obavestio premijera Kurtija. On mi se zahvalio na mom radu kao i na svim zajedničkim obavezama do danas, tokom ovih 29 meseci koliko sam bio na mestu ministra odbrane Republike Kosovo.

Posle dugogodišnjeg služenja u uniformi, za mene kao vojnika bila je odgovornost i privilegija da primim ovaj visoki zadatak, kroz koji su moj profesionalizam i vojno iskustvo došli do izražaja kroz državne politike i strategije. Od 22. marta 2021. godine, kada je izabrana Vlada Kurti 2 i do danas, dug je i izazovan put, sa mnogo rada i truda, sa visokom odgovornošću pred zadacima i političkom svešću pred istorijom. Ali na ovom putu, imali smo zajedničku političku viziju sa premijerom Aljbinom Kurtijem i ministrima Vlade Kosova, kojima želim da se zahvalim na radu koji smo zajedno do danas obavljali kao ministri u vladinom kabinetu.

U ovom trenutku, želim da se posebno zahvalim premijeru Republike Kosovo, Aljbinu Kurtiju, na potpunom poverenju i kontinuiranoj podršci koju mi pruža od prvog dana do danas. Siguran sam da je premijer Kurti, imenovanjem Ejupa Maćedoncija na mesto ministra odbrane, izabrao pravu osobu za ovaj zadatak: profesionalnu, patriotsku i dokazanu ličnost.

Put kojim sam išao dok sam vodio Ministarstvo odbrane je dokazan i evidentan, uz sva dostignuća, uspehe i napredak koji su pratili ovu instituciju. Imao sam sreću da budem zadužen za Ministarstvo odbrane u vreme kada Kosovske bezbednosne snage prolaze kroz fazu transformacije prema Sveobuhvatnom planu tranzicije. Za našu vojsku ovo je veoma važan istorijski period, tokom kojeg će KBS podići svoje vojne kapacitete na pun nivo za zaštitu suvereniteta i integriteta Republike Kosovo.

Za prve dve godine naše vlade udvostručili smo budžet Ministarstva odbrane, sa 64 miliona evra na 123 miliona evra, a primili smo i 1836 novih vojnika. U 2021. godini ostvarili smo 96% godišnjeg budžeta, dok je u 2022. ovo ostvarenje bilo 95%. I ove godine do sada smo realizovali 57 odsto godišnjeg budžeta. Obuku i školovanje vojnika i oficira smo povećali za preko 16 puta, šaljući ih na vojne akademije u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Turskoj, Albaniji, Hrvatskoj itd.

Dakle, pored brojčanog povećanja pripadnika, Snage sada imaju više znanja i profesionalizma, kao i kadrova obučenih u skladu sa doktrinom snaga i NATO standardima. Ostvarili smo milione evra nabavkom naoružanja i opreme, prvi put direktnim međudržavnim sporazumima, izbegavajući i sprečavajući eventualne zloupotrebe. Za manje od tri godine uspeli smo da opremimo Kosovske bezbednosne snage novim sistemima naoružanja, uključujući sisteme vatrene podrške i sisteme vazdušne podrške. Uključili smo Kosovo kao zemlju domaćina, pored učesnika, u velike međunarodne vežbe „Defender Europe 2021“ i „Defender Europe 2023“, nakon čega su Kosovske bezbednosne snage validirale svoje pešadijske jedinice do nivoa puka.

Prvi put u istoriji KBS-a, naši vojnici su bili deo misija podrške miru na Bliskom istoku i Foklandskim ostrvima, uz partnerske vojske SAD i Velike Britanije. Uspešno smo sprovodili našu misiju podrške civilnim vlastima tokom dužeg vremenskog perioda, tokom pandemije virusa kovida 19 i operacije prihvata avganistanskih izbeglica na Kosovu. Naš profesionalizam se do maksimuma pokazao i tokom operacije potrage i spasavanja, u pomoć turskom narodu, posle zemljotresa 6. februara 2023. godine.

Proširili smo kontakte i ojačali bilateralne odnose sa našim partnerima i saveznicima kao što su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Turska, Italija, Albanija, Hrvatska i sa drugim zemljama NATO-a, za koji Kosovo ima za cilj da mu se pridruži kao 33. država članica. Takođe smo pokrenuli mnogo, mnogo projekata i programa, koji će godinama proizvesti svoje progresivne efekte za jačanje KBS-a, za šta smo angažovali sve raspoložive ljudske i materijalne resurse, upravljajući njima na najbolji mogući način, da bi se maksimizirala efikasnost.

Zatvarajući ovo poglavlje svoje aktivnosti, želim da se zahvalim svom kabinetu, celom osoblju Ministarstva odbrane na njihovom radu i svim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga na svakodnevnoj službi. Među njima sam video sposobne, posvećene i nesebične zvaničnike i vojnike koji daju sebe svaki dan da bi unapredili ciljeve Ministarstva odbrane i KBS.

Uz poštovanje i uvažavanje, na usluzi:

Armend Mehaj



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.