Mehaj dao ostavku, Maćedonci novi kosovski ministar odbrane

Kurti Mehaj Maćedonci
FOTO: Aljbin Kurti/Fejsbuk

Kurtijeva vlada dobila je novog ministra odbrane, a nakon što je prethodni, Armend Mehaj, podneo ostavku.

Potvrda o ostavci stigla je danas od kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, a nakon što je više medija nezvanično izvestilo o tome.

„Danas sam na zahtev ministra odbrane Armenda Mehaja, prihvatio njegovu ostavku. Zahtev za oslobađanje dužnosti dolazi usled porodičnih razloga“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

On se zahvalio Mehaju na njegovom, kako je kazao, „kontinuiranom radu, impresivnom doprinosu, redovnoj saradnji i njegovom uzornom zalaganju od prvog dana stupanja na dužnost“.

Mehaj je, prema navodima prištinskih medija, pre preuzimanja funkcije ministra odbrane živeo u Norveškoj.

Kurti je ujedno potvrdio da je već imenovao novog ministra.

Reč je o Ejupu Maćedonciju (Maqedonci).

„Za novog ministra odbrane imenovao sam Ejupa Maćedoncija, sa kojim smo do sada sarađivali na drugim funkcijama“, kazao je je Kurti.

Njemu je poželeo srećan rad na, kako je kazao, „unapređenju odbrane i bezbednosti, u razvoju i izgradnji naše vojske“.

Ejup Maćedonci (Maqedonci), inače pukovnik, jula ove godine otišao je u prevremenu penziju iz Kosovskih bezbednosnih snaga.

Pre toga je bio pripadnik OVK u operativnoj zoni Lap, a ujedno je bio i član Kosovskih odbrambenih snaga, gde je oko deset godina bio komandant Jedinice za traganje i spašavanje, piše Radio slobodna Evropa.

Maćedonci je potom vršio funkciju šefa odeljenja za operacije i obuku pri Generalštabu KBS-a.

Nakon što je otišao u penziju, Mehaj je odlikovao Maćedoncija za njegov doprinos oko formiranja, restrukturiranja i modernizacije KBS, izveštava RSE.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.