Ambasador Ukrajine u BG: Poštujemo teritorijalni integritet Srbije, ali ne čudi što pojedini podržavaju priznanje

katedrala priština ukrajina kosovo
FOTO: KoSSev

Stav Ukrajine je principijelan i stabilan – ona poštuje teritorijalni integritet Srbije, oglasio se danas ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač. On, međutim, tvrdi da neutralna pozicija prema agresoru ne pomaže, a da Priština, sa druge strane, pruža nedvosmislenu podršku Ukrajini. „Stoga ne čudi što sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova“, zaključio je ovaj ambasador.

Volodimir Tolkač oglasio se danas povodom medijskih navoda u Beogradu u vezi sa intervjuom Oleksandra Merežka, predsednika Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade (parlamenta) Ukrajine.

Merežko je juče govorio za T7, navodeći da se u Kijevu razgovara o priznanju Kosova, ali i da nije lako doneti takvu odluku.

Naznačio je da u ukrajinskom parlamentu ima poslanika koji podržavaju priznanje nezavisnosti i to da bi možda trebalo otvoriti Kancelariju za vezu u Prištini kao odgovor na podršku Kosova Ukrajini.

Sa druge strane, rekao je da Ukrajina nema takvu podršku od Srbije.

„Na osnovu komunikacije koju sam imao sa srpskim kolegama vidim neke nedoumice. Vidim da, nažalost, ponekad Srbija teži Rusiji. Srbija ne želi da uvodi sankcije Rusiji, što je za mene veoma zabrinjavajuće“, poručio je, a prenela Gazeta Express.

Merežko je, međutim, konstatovao da je pitanje priznanja u nadležnosti predsednika Ukrajine, i kao da o tome nije razgovarao sa Zelenskim.

Ambasador Ukrajine u Beogradu u svojoj reakciji danas poručuje da je za njegovu zemlju posebno važno da poštuje i obezbedi zaštitu normi međunarodnog prava od strane svih država, a naročito u pogledu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica.

Naglašava da je stav Ukrajine principijelan i stabilan – „Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije“.

„Danas je za narod Ukrajine od vitalnog značaja da zaštiti sopstvenu slobodu i nezavisnost od ničim izazvane ruske agresije. Danas stotine Ukrajinaca ginu, a hiljade su teško povređene od strane ruskog osvajača“, poručio je ovaj ambasador.

On, sa druge strane, tvrdi da ukrajinsko društvo, koje, kako kaže, plaća visoku cenu za svoju slobodu, zna da neutralna pozicija u odnosu na državu agresora u praksi „pre pomaže agresoru da izvrši svoje zločine, nego što je praktična podrška normama međunarodnog prava – teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

„U tom kontekstu, moramo priznati nedvosmislen stav kosovskog rukovodstva u pogledu osude agresije Rusije na Ukrajinu, posebno pridruživanja sankcijama protiv agresora“, naveo je.

Kaže da stoga ne čudi što sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova.

„Stoga nije tajna da u ukrajinskom parlamentu postoji određeni broj poslanika – pristalica ideje o mogućem priznanju. Uostalom, oni slušaju mišljenje sopstvenih birača“, poručio je ambasador.

Naglašava da Ukrajina poštuje slobodu govora, te da ne može da ograniči slobodno izražavanje drugih mišljenja političara, stručnih krugova ili javnosti.

„U uslovima sveobuhvatne agresije Rusije na Ukrajinu, za nas je posebno osetljivo pitanje javne i nedvosmislene osude ruskih zločina u Ukrajini i pružanja praktične pomoći u borbi protiv neprijatelja“, podcrtao je.

Suprotni tonovi u Prištini

Sa druge strane, ističe da pitanje formiranja i sprovođenja spoljne politike u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom pripada predsedniku Ukrajine, što se sprovodi preko Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

„Ovaj stav ostaje nepromenjen. To je upravo ono što je Oleksandr Merežko izrazio u svom intervjuu“, dodaje ambasador.

Govoreći o Srbiji navodi da ona nažalost, iako se izjašnjava o podršci Ukrajini, razvija aktivan politički dijalog i ekonomsku saradnju sa Rusijom i da se još nije pridružila uvođenju sankcija „državi agresoru“.

„U srpskoj štampi se pojavljuju informacije o privatnim srpskim kompanijama koje pomažu agresoru da zaobiđe sankcije snabdevanjem delova za rakete i dronove koji ubijaju Ukrajince. Stoga još jednom pozivamo državu kandidata za članstvo u EU – Srbiju da svoju spoljnu politiku, posebno u pogledu agresije Ruske Federacije na drugu zemlju kandidata – Ukrajinu, uskladi sa stavom zajedničke evropske porodice“, naveo je ambasador Ukrajine u Srbiji.

Za kraj poručuje da je uveren da će svaki praktičan korak srpske strane da podrži Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije biti snažan argument za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Sa druge strane, Koha istovremeno objavljuje tekst pod naslovom „Ukrajina razmišlja o priznavanju Kosova“.

Ona u ovom tekstu piše: „U isto vreme kada je objavljeno pismo u kojem desetine zapadnih poslanika pozivaju SAD, EU i UK da izvrše pritisak na Beograd, stigla je još jedna poruka zvaničnika Ukrajine, koja tek treba da prizna nezavisnost Kosova. Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Ukrajine Aleksandar Merežko, koji je i potpisnik spomenutog pisma, rekao je da se u Kijevu vodi rasprava o priznanju nezavisnosti Kosova, ‘iako nije lako doneti takvu odluku’, navodi Koha, pozivajući se na Merežkove reči da u parlamentu Ukrajine „postoje poslanici koji podržavaju priznanje nezavisnosti Kosova“.

„Kao građanin Ukrajine, vidim da je Kosovo na strani Ukrajine, jer je uvelo sankcije Rusiji i da pokušava da nas podrži. Iz komunikacije koju sam imao sa srpskim kolegama vidim neke nedoumice, nažalost, ponekad Srbija naginje ka Rusiji“, piše Koha dalje.

Merežko je naglasio da bi Ukrajina kao odgovor na podršku koju Kosovo daje njegovoj zemlji trebalo da otvori kancelariju za vezu u Prištini.

„A pošto Ukrajina ne dobija podršku Srbije, priznao je da odluka Kijeva da prizna Kosovo ‘ima svoje prednosti’, navodi dalje ovaj list.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.