Međunarodni dan nestalih: Empatija u odnosu prema žrtvama a ne političke kalkulacije

Spomenik nestalim u Gračanici FOTO: RTV Kim
Spomenik nestalim u Gračanici FOTO: RTV Kim

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, obratio se javnosti povodom današnjeg Međunarodnog dana nestalih. U pisanom saopštenju podsetio je da se 1648 lica sa Kosova i Metohije i dalje vode kao nestala. 

U saopštenju se, između ostalog, navodi važnost pronalaska i identifikovanja posmrtnih ostataka nestalih i navodi da „odnos prema pitanju nestalih mora biti pokazatelj naše zajedničke iskrenosti u naporima da regionu osiguramo stabilnu budućnost“. Đurić takođe izražava nadu da će odnos prema žrtvama u budućnosti biti obeležen empatijom a ne „političkim kalkulacijama“.

Događaji

Dan nestalih se obeležava u Gračanici u 11 časova. Na platou ispred Doma kulture 2014. godine postavljen je spomenik „MISSING“ (nestali) autora Gorana Stojčetovića, upravo kao podsetnik na sve nestale u ratu ’99, ali i na martovski pogrom 2004.

A u podne, u Beogradu, Srpska koordinacija Udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, u Svečanoj sali Skupštine grada, održava konferenciju za medije i akademiju na kojoj govore: srpska premijerka Ana Brnabić, Dr. Duško Čelić, predsednik Koordinacije i Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Nestali i ubijeni ispred Skupštine Srbije FOTO: KoSSev
Nestali i ubijeni ispred Skupštine Srbije FOTO: KoSSev

Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo, danas u Prištini organizuje šetnju pod nazivom „Šetnja za nestale! Šetnja za istinu! Šetnja za pravdu!“ kojom nameravaju da zahtevaju od nadležnih institucija da se zadovolji pravda i istraže slučajevi nestalih osoba iz svih zajednica.

Ove nedelje, u Prištini je održan sastanak Organizacionog odbora za obeležavanje 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih lica. Nusrete Kumnova, predsednica udruženja „Plač majki“ iz Đakovice i članica Komisije Vlade Kosova za nestala lica, zajedno sa Jahjaom Luke, savetnikom premijera Kosova Ramuša Haradinaja, optužila je Vladu Srbije da ne sarađuje dovoljno po pitanju rešavanja sudbine nestalih. Na sastanku je, između ostalog, navedeno da Srbija navodno ne dozvoljava iskopavanje lokaliteta za koje kosovska vlada sumnja da su masovne grobnice. „Plač majki“ je ove nedelje protestovao i protiv najavljene posete raseljenih srpskih vernika svojoj đakovićkoj crkvi na veliki hrišćanski praznik – Uspenje Majke Bogorodice. Srbi su posetu otkazali.

Protest "Plač majki" FOTO: Fejsbuk stranica Nesrete Kumnova
Protest „Plač majki“ FOTO: Fejsbuk stranica Nesrete Kumnova

Na Kosovu i Metohiji se nakon rata 1999. godine tragalo za 6.000 ljudi. Najveći broj nestalih pronađen je u masovnoj grobnici kod Batajnice, zatim u Petrovom Selu, Bajinoj Bašti i u Rudnici. Još uvek je nepoznata sudbina približno 1654 osobe, među kojima su 562 lica srpske i nealbanske nacionalnosti.

Krajem avgusta prošle godine, prema izveštaju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) na prostoru bivše Jugoslavije porodice su tragale za više od 11.000 nestalih, od toga najveći broj u Bosni i Hercegovini.

Južnoamerički savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih (FEDEFAM) je 1981. pokrenuo inicijativu, a UN su prihvatile da se 30. avgust obeležava kao Međunarodni dan nestalih, dok se na Kosovu Dan nestalih obeležava 27. aprila.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.