Međunarodna ad hok komisija za demarkaciju: Razgraničenje sa Crnom Gorom u skladu sa standardima; opozicija odbila

Ad hok komisija međunarodnih stručnjaka ocenila je da je proces demarkacije između Kosova i Crne Gore u skladu sa međunarodnim standardima, potvrdila je juče odlazeća kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Njoj su članovi ad hok komisije predali izveštaj sa ocenom o procesu određivanja granične linije između Kosova i Crne Gore.

"S pravnog i tehničkog aspekta, međunarodni stručnjaci nisu pronašli povrede u procesu demarkacije između Kosova i Crne Gore, i ocenili su da se sa ove tačke gledišta proces pridržavao međunarodnih standarda," navela je Jahjaga u saopštenju, kao i u izjavi novinarima.
 
Ujedno, dodala je ona, komisija je ocenila da je proces demarkacije trebalo da bude transparentan, kako to traži evropska praksa, obuhvatajući upoznavanje kosovske javnosti sa procesom "uspostavljanja granice", sa "zakonima na snazi", "kartografskim mapama i geodetskim nalazima".
 
"Želim da podvučem da izveštaj stručnjaka predstavlja nezavisnu ocenu, u skladu sa mandatom stručnjaka i komisije da obezbede dodatnu ocenu o procesu demarkacije," navela je dalje Jahjaga, pozivajući kosovske institucije i političare da uzmu u obzir ove ocene i preporuke.

Ad hok komisija za demarkaciju formirajna je pre dve nedelje upravo na poziv Jahjage nakon višemesečnih protesta opozicije, koja traži da se ponište Sporazum o demarkaciji i Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Članovi komisije bili su  Flečer Barton (Fletcher Burton), Herbert Valjms (Herbert Wilmes) i Fred Njuton (Fred Newton) koji su prisustvovali konferenciji za medije na kojoj je Jahjaga saopštila ovu odluku.

Opozicija ne prihvata mišljenje: Nema kompromisa

Kosovska opozicija se nakon odluke međunarodne nezavisne komisije oglasila izražavajući skepticizam i protivljenje, navodeći kao argument to da ova komisija u svom sastavu nema "nijednog lokalnog stručnjaka", kao i to da je "utvrđeno da imaju isti način rada kao i prethodna komisija". Oni zameraju i to što je samo jedan stručnjak član komisije, kako su naveli, dok su druga dva člana diplomate.

"Ujedinjena opozicija smatra da su nalazi međunarodnog tima da se proceni rad Državne komisije Kosova u vezi sa demarkacijom granice sa Crnom Gorom, napravljeni za potrebe predsednika, i kao takvi, bi mogli da ne odražavaju potrebu korekcija granice sa Crnom Gorom," navelo je Samoopredeljenje.

"Komisija koja ne uključuje lokalne stručnjake i ide istim postupkom prethodne Komisije, ne može da ima drugačije rezultate od prethodne," dalje su istakli.

Samoopredeljenje je istaklo i to da "uprkos proceni tri međunarodna eksperta", ona za kosovsku opoziciju nije prihvatljiva, kao i za građane, te da oko toga neće biti kompromisa, podsećajući i da se volja 205 hiljada građana, koji su potpisali peticiju protiv ovog razgraničenja – nije uzela u obzir.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.