"Mediji u Makedoniji: Grupa od 40 naoružanih Kosovara pronađena blizu sela Tanuševci"

Izvor: Lajm.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Mediji koji su primili značajne sume tokom vlade i koalicije VMRO-DPMNE-BDI koriste rizik koji navodno dolazi sa Kosova kao opravdanje za skandaloznu amnestiju makedonskog predsednika Đorđa Ivanova za političare osuđene za krivična dela. 

Magazin „Republika“, u svom poslednjem broju, navodi da je jedan od glavnih razloga za Ivanovu amnestiju bio da postigne nacionalno „pomirenje“, kako bi se Makedonija lakše suočila sa pretnjama po bezbednost koja, prema ovom magazinu, od nedavno dolazi od izbeglica sa južne granice i od „kosovarske terorističke grupe“ na severnoj granici, javljaja „Lajm“.

Iako je sa grčke teritorije bilo barem četiri dobro koordinisanih pokušaja da oko 1.000 izbeglica uđe na četiri različite lokacije, glavna pretnja i dalje dolazi sa Kosova, gde se već mesecima pripremaju terorističke operacije koje bi se izvele u Makedoniji.

Dobro informisani izvori rekli su za Republiku da dok su izbeglice bile na jugu i dekoncentrisale službe bezbednosti, grupa od 40 terorista je pokušala da uđe na makedonsku teritoriju sa kamionom punim oružja.

„Tajne službe su dobile ove informacije, zbog čega se sprovode dodatne mere na terenu i nebo (makedonske) prestonice neprestano nadleće helikopter bezbednosnih snaga. Makedonske bezbednosne snage su već informisale svoje kolege iz savezničkih zemalja iz EU i NATO-a da se zemlja suočava sa pretnjom direktno od ljudi bliskih Kumanovskoj grupi. Ova grupa, koju predvodi brat Samija Ukšinija (komandant Sokoli) blizak Dautu Haradinaju – planirala je napade na sudove, kidnapovanje policajaca koji će kasnije biti razmenjeni sa pritvorenicima u Kumanovu (koji su optuženi) za urbani terorizam,“ piše Republika.

Prema informacijama ovog magazina, jedan od termina koji je ova grupa razmatrala za moguće napade u Makedoniji bio je 30. mart – tokom suđenja uhapšenima u Kumanovu. „Prema analizama bezbednosnih službi, taj napad sprečili su makedonski operativci, ali je ova grupa sada stacionirana u kosovskom selu blizu granice sa Makedonijom, u regionu Tanuševaca, i ona još uvek predstavlja rizik. Grupa je uspela u Makedoniju da unese oružje i municiju, s ciljem da izazove podelu na makedonskoj političkoj sceni koja bi imala posledice po ministarstvo unutrašnjih poslova i dovela do terorističkih akcija sa ciljem da se Makedonija destabilizuje,“ piše Republika.

Šef države je doneo svoju odluku o aboliciji pod veoma komplikovanom bezbednošću u kojoj su severna granica i jug meta napada različitih grupa, dok u isto vreme, armije Bugarske, Grčke, svakako bez bilo kakve zajedničke koordinacije, prikupljaju vojsku na granici sa Makedonijom i sprovode vojne vežbe, obnavljaju letove u pograničnom regionu. U tekstu se dalje navodi:

„Verovatno se tokom procesa donošenja odluka rukovodio pretnjama po bezbednosnu situaciju, koja je ozbiljnija od kad je zemlja pod unutrašnjim sukobima i zato je pokušao sa nacionalnim pomirenjem koje bi ojačalo mogućnost zaštite od bezbednosnih pretnji. Sva logika ukazuje na to da kada u ministarstvu unutrašnjih poslova postoji dvostruka struktura, koju vode različite partije, svakoj strani je lakše da postigne svoj cilj. Ivanov je svakako bolje analizirao sve rizike pre nego što je doneo odluku o aboliciji.“

Inače, nije prvi put ove godine da makedonski mediji spekulišu sa informacijom o naoružanim Kosovarima na kosovskoj granici sa Makedonijom. Ali, ovu informaciju su demantovali stanovnici pograničnih krajeva koji su pominjani kao lideri grupe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.