Poslanici položili zakletvu, počinje rok za formiranje Vlade

Vest je ažurirana

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije posle parlamentarnih izbora 21. juna 2020. godine, održava se danas, dan pre isteka roka za verifikaciju mandata. Predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je prvu sednicu Narodne skupštine u 12. sazivu za 3. avgust, a rok za verifikaciju mandata je najviše 30 dana od proglašenja rezultata izbora. Ispred Skupštine protesti, okupljeni buduće narodne poslanike nazivaju „Soroševim plaćenicima“, „lopovima“ i „Šiptarima“.

Privedeni bivši poslanici Nogo i Radojičić, određeno im zadržavanje od 48 sati

Bivši narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić privedeni su zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promenu ustavnog poretka i određeno im je zadržavanje od 48 sati, potvrdio je za N1 njihov advokat Marko Pušica.

Srđan Nogo priveden je u oko deset časova, kada se uputio na najavljeni protest ispred Skupštine Srbije, a povodom održavanja konstitutivne sednice.

Njih dvojica se, prema rečima advokata, trenutno nalaze u policijskoj stanici Savski venac i očekuje se da, nakon obavljenog pretresa, u utorak budu izvedeni pred višeg javnog tužioca u Beogradu.

Pušica je za N1 izjavio da je „apsurd da se zbog jedne pejnt-bol puške koja je pronađena u gepeku motornog vozila pokreće postupak zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka iz člana 309 Krivičnog zakonika“.

Više o tome u posebnoj vesti.

U Skupštinskim klupama i poslanici sa KiM

U skupštinske klupe danas je selo i tri poslanika sa prebivalištem na teritoriji Kosova i Metohije. Svo troje su poslanici SNS-a – Danijela Vujičić, Ljubomir Marić i Milan Savić.

Među njima je međutim i jedna poslanica poreklom iz Kosovske Mitrovice, Milena Popović.

U toku izbornog dana u Kosovskoj Mitrovici, poslanici sa prebivalištem na Kosovu poručili su da se glasom za njihovu listu daje legitimitet politici Aleksandra Vučića u narednom periodu.

Detaljnije o njihovim porukama pročitajte u posebnoj vesti Kandidati SNS: Glas za sve urađeno i za sve što je u planu, za Aleksandra Vučića.

Foto: Instagram, Marko Đurić
Završen današnji rad parlamenta

Predsednik komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrđivanje mandata svim narodnim poslanicima, izveštava N1.

Prisutni poslanici položili su i potpisali zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“.

Predsedavajuća sednice, najstariji poslanik Smilja Tišma (91) rekla je da će poslanici o datumu održavanja sednice biti naknadno obavešteni.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Jednočasovna pauza

Kako javlja RTS, odabrani su članovi verifikacione komisije nakon čega je određena jednočasovna pauza. Neki od poslanika napustili su zgradu Doma narodne skupštine nakon pauze i bili su ispraćeni zvižducima okupljenih.

Kako piše N1, većina okupljenih ne nosi maske.

Na proteste i blokadu pozivaju DJB i Nogo

Nekoliko desetina policajaca obezbeđuje zgradu Skupštine Srbije, na čijim stepenicama su poređani pripadnici garde u svečanim uniformama.

Oko zgrade Skupštine postavljene su metalne ograde.

Nekoliko desetina ljudi okupljenih ispred zgrade skupštine dolazak novih poslanika prati skandiranjem javlja N1.

Na protest ispred zgrade Skupštine Srbije pozvao je preko društvenih mreža i bivši poslanik Srđan Nogo, pozivajući građane da dođu sa paradajzom, jajima, balonima sa bojom i pejntbol puškama.

S druge strane, pokret Dosta je bilo najavljuje da će blokirati konstitutivnu sednicu.

„Cilj nenasilne blokade je da svojim prisustvom blokiramo falsifikovane poslanike da konstituišu falsifikovanu skupštinu u domu Narodne skupštine“, naveli su iz DJB, prenosi N1.

Pet tačaka na dnevnom redu

Na dnevnom redu današnje sednice našlo se pet tačaka, i to potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

Kada mandati poslanika budu potvrđeni, poslanici će položili zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Protesti ispred Skupštine održavali su se i u drugoj nedelji jula, na mnogima od njih dolazilo je do sukoba učesnika protesta i policije, ali su ubrzo utihnuli.

Institucionalni lideri u Srbiji, okrivili su te proteste za porast broja novozaraženih od koronavirusa prethodnih nedelja a koji je sada konačno stabilizovan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.