Pacoli o poseti Sandžaku: Ako nemam dozvolu iz Beograda, neću raditi kao Marko Đurić

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je Brisel vršio pritisak u vezi sa njegovim zahtevom za zvaničnu posetu području Sandžaka.

Međutim, Ministar Pacoli je za INFO magazin rekao da je zatražio dozvolu od Beograda i ako bude odobrena, on neće prihvatiti ničije mišljenje, i otići će u posetu, prenosi Kljan Kosova.

„Imam pritisak iz Brisela da ne realizujem ovu posetu. Zahtev smo uputili Beogradu, a ako budem imao dozvolu da uđem u Srbiju, uradiću to bez obzira na to šta kažu.“

„U medijima vidim malo više ogorčenosti nekih lidera u Beogradu. Nemam šta da tražim provokacije u Sandžaku.“

Pacoli je dalje rekao da ukoliko mu Beograd ne bude dozvolio posetu Sandžaku, on neće da postupi kao Marko Đurić, koji je ilegalno ušao na Kosovo, prenosi Kljan Kosova.

„Živim 40 godina u inostranstvu, osećam se veoma slobodno da putujem, osećam se veoma slobodno, ali ako ne budem imao dozvolu za ulazak u Srbiju, neću da uradim kao što je Marko Đurić, neću da idem planinskim putevima koje ne poznajem, uopšte neću ići ako mi to ne bude dozvoljeno,“ rekao je Pacoli.

„Ja bih poštovao poziv svog kolege. Ne bih koristio medije sa Kosova da nekog provociram. Kada je Đurić došao na Kosovo, pred medijima je pokazao tri prsta. Nikoga ne bih izazivao,“ kaže.

„Otišao bih u Novi Pazar kao zvaničnik, ne kao privatno lice. Kao privatno lice bih sutra otišao, i ne bih morao ikoga da pitam, ali pozvan sam kao ministar spoljnih poslova,“ rekao je Pacoli.

„Moja poruka ne bi bila provokativna kao što je srpska strana učinila, u ovom slučaju Marko Đurić sa svojim dolaskom na Kosovo“.

Sandžak je region koji se nalazi u Srbiji i Crnoj Gori, a koji je naseljen uglavnom bošnjačkim  stanovništvom. Do nedavno, u različitim delovima područja su živeli Albanci.

Povezan članak:

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo Pacolija da prisustvuje svečanoj sednici i debati u Novom Pazaru (dokument)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.