Marko Đurić na Severu Kosova: Sa vernicima u manastiru Banjska za Vaskrs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić prisustvovaće sutra, 7. aprila, ponoćnoj Vaskršnoj liturgiji u manastiru Banjska na Severu Kosova, u jednoj rečenici sadržana je najava aktivnosti  direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. Kosovski mediji javili su da je poseta ovog puta odobrena.

Vlada Srbije ponovo je imenovala Marka Đurića za vršioca dužnosti (v.d.) direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na još tri meseca, javili su beogradski mediji, pozivajući se na odluke Vlade. Đurić je još od maja 2014. u funkciji v.d.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ima tri zamenika i šest pomoćnika direktora, kojima su takođe potvrđene dužnosti v.d.

Poseta Severu Kosova uslediće manje od dve nedelje od hapšenja prvog čoveka Vlade Republike Srbije za kosovskometohijsko pitanje u Kosovskoj Mitrovici.  ROSU jedinica ga je pred najvišim srpskim zvaničnicima u kosovskoj vladi, parlamentu i rukovodiocima institucija, pored generalnog sekretara Predsednika Srbije Nikole Selakovića, uhapsila tokom uvodnog dela razgovora u Mitrovičkom dvoru o inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji. Sprovela ga je sa pognutom glavom i rukama zavezanim lisicama na leđima ulicama Prištine do policijske stanice, naočigled okupljenih koji su snimali, aplaudirali i dobacivali, a potom sprovela i na Merdare. Tada su saopštili da mu nisu dali dozvolu za ulazak zbog "zapaljivih izjava" i da su upozorili da će biti uhapšen ukoliko ipak odluči da dođe.  

Danas iz Prištine stiže poruka drugačijeg sadržaja:

"Bez obzira ko je zvaničnik, on, kao i svi drugi hodočasnici, uživa pravo da se moli u bilo kojoj crkvi koju želi. Pravila će se poštovati, jer se zna nova realnost na Kosovu i ovu realnost je prepoznao svaki srpski državni funkcioner," kaže zamenik ministra spoljnih poslova Rejhan Vunići za "Kosovapress", potvrđujući da je "zahtev odobren u duhu mira i razumevanja za praznik".

"Mi nikakve dozvole ne tražimo od njih, mi njih obaveštavamo. Takav je dogovor," rekao je ranije srpski predsednik, očekujući Đurića koji je posle hapšenja 26. marta putovao natrag za Beograd. 

O tenzijama i događajima koji su usledili nakon robustne akcije policajaca ROSU u Severnoj Mitrovici, čitajte na našoj tematskoj stranici "ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…"
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.