Malo rada a plate velike za kosovske poslanike

Izvor: RSE, servis na albanskom (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanici Skupštine Kosova dobili su plate i nadoknade u iznosu od 775 hiljada 864 evra za mesece mart i april ove godine, potvrdila je Skupština Kosova za Radio Slobodna Evropa.

Poslanici su primali te plate u vreme kada se Kosovo suočilo sa pandemijom novog koronavirusa.

Uprkos činjenici da je pred institucije postavljen izazov u krizi izazvanoj širenjem koronavirusa i nametanjem ograničenja kretanja građanima, što je imalo negativan efekat na ekonomiju, svi poslanici primili su pune plate za mart i april.

Niko od poslanika Skupštine Kosova nije od plate odustao usled pandemije, potvrdila je Skupština Kosova za Radio Slobodna Evropa.

Osnovna plata člana Skupštine Kosova je 1.547 evra, isključujući nadoknade koje poslanici dobijaju za učešće na sednicama, kao i u skupštinskim odborima.

Ali od 13. marta, kada se na Kosovu pojavio prvi slučaj koronavirusa, poslanici kosovske skupštine sastali su se dva puta radi budžeta, jednom srušili vladu, a poslednji put, na predlog Demokratske stranke Kosova, za predlog i odobrenje ekonomskih i finansijskih mera za ekonomski oporavak.

Ova sednica je okončana nekoliko minuta nakon što je počela, jer je PDK sam povukao predlog kako bi se raspravljalo o rezoluciji koju je predložio.

Tokom marta i aprila poslanici su bili veoma aktivni u parlamentarnim odborima.

Civilno društvo: poslanici preneli lošu poruku tokom pandemije

Organizacije koje prate rad Skupštine Kosova kažu da bi poslanici trebalo da pokažu solidarnost u ekonomskoj krizi, zahtevajući na institucionalnom nivou da im se deo plate opredeli za pomoć Ministarstvu zdravlja, Nacionalnom institutu za javno zdravlje, kao i  za bolnice.

Agnesa Hadžiu (Haxhiu), istraživačica za politiku u Demokratskom institutu Kosova, kaže da tokom dva meseca pandemije, marta i aprila, poslanici kosovske skupštine nisu uspeli da odgovore na potrebe kosovskih građana.

Hadžiu kaže da Skupština Kosova nije uspela da pruži pomoć institucijama u borbi protiv pandemije, posebno tokom najkritičnijih meseci, marta i aprila.

Ona veruje da bi dobro delo solidarnosti bilo ako bi se poslanici u naredna dva ili tri meseca odrekli dela plate kako bi pomogli u prevazilaženju situacije nastale zbog pandemije.

„Što se tiče smanjenja plata poslanika, na poslanicima je da preduzmu takvu inicijativu. Iako su postojale pojedinačne inicijative nekih poslanika da se zarada podeli, to nije učinjeno na institucionalnom nivou. S obzirom na mali budžet Ministarstva zdravlja u poređenju s trenutnim potrebama, ali i ekonomskim posledicama izazvanima pandemijom, bila bi to ispravna akcija, čak i na dva-tri meseca, ukoliko bi se poslanici odlučili na takvu inicijativu“, kaže Hadžiu.

Preduzimanje takve akcije bi se, smatra Hadžiu, pored solidarnosti sa građanima, takođe shvatilo i kao pomoć relevantnim institucijama u suočavanju sa situacijom koju izaziva pandemija novog koronavirusa.

Albert Krasnići (Krasniqi), iz organizacije Demokratija Plus, procenjuje da su poslanici preneli loše poruke građanima tokom pandemije.

Krasnići kaže da bi odricanje od dela plate od strane poslanika bila samo simbolika, ali da to neće moći da popravi štetu koju je politička klasa nanela poslednjih meseci.

„Bilo bi dobro da su poslanici pokazali neku vrstu veće svesti i prenošenje poruka drugim zajednicama, da daju svoje donacije, kako bi se lakše nosili sa pandemijom. Međutim, skupština koja nije pokazala volju i visok nivo odgovornosti prema građanima … podela njihovih plata bila bi licemerje zbog štete koju je politička klasa u zemlji napravila svojim ponašanjem. Ona je mnogo veća i ne može se popraviti simboličkim oduzimanjem dela njihove plate“, kaže Krasnići.

Krasnići je kritičan prema sednicama koje je Skupština Kosova održala tokom marta i aprila, jer je, prema njegovim rečima, ova institucija više usmerena na politički rat, nego na unapređivanje inicijativa u korist građana.

Pojedinačno, nekoliko članova kosovske skupštine, poslednjih nedelja, na društvenim medijima objavilo je da će donirati polovinu svoje plate za upravljanje i borbu protiv novog koronavirusa, ali Radio Slobodna Evropa nije uspela da dokaže i koliko je njih to uradilo.

Za razliku od Skupštine, neki članovi vladinog kabineta pokazali su solidarnost sa situacijom koju je izazvala pandemija.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i nekoliko ministara iz kabineta, donirali su polovinu svojih plata za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Pored aktuelnog premijera Kurtija, potpredsednik vlade Haki Abazi, vd ministra pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), vd ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Đeljal Svecla (Xhelal Sveçla) i vd ministra spoljnih poslova Gljauk Konjufca, kao i vršilac dužnosti ministra za evropske integracije, Bljerim Reka.

Novac koji su donirali ti članovi vladinog kabineta, prema rečima portparola kosovske vlade Perparima Krueziua (Përparim Kryeziu), otišao je za finansijsku podršku na račun za upravljanje i borbu protiv novog koronavirusa.

„Svi ministri (koji su donirali polovinu zarade), uključujući potpredsednika vlade i sadašnjeg premijera Kurtija, podelili su 50 odsto svoje plate, dok je vršilac dužnosti ministra finansija i transfera, Besnik Bisljimi, donirao 650 evra, što je procenat od 56 odsto njegove plate“, kaže Krueziu.

Trenutno je plata premijera Kosova oko 1.500 evra, jer je na početku mandata sadašnji premijer Aljbin Kurti poništio odluku prethodne vlade o povećanju plate za 100 odsto, sa čime je zarada premijera bila 2.950 evra.

Region razmišlja o nižim platama za naredne mesece

U nekoliko zemalja u regionu razgovaralo se o mogućnosti smanjenja plata za naredne mesece za više državne zvaničnike, zbog ekonomske štete koju je nanela pandemija.

Ali na Kosovu do sada se nije razgovaralo o takvoj inicijativi. Ovo nije potvrdila vlada Kosova.

U regionu, Crna Gora je upozorila na mogućnost smanjenja plata državnih zvaničnika za maj i jun, usled ekonomske situacije stvorene pandemijom koronavirusa.

Crnogorski premijer Duško Marković, spomenuo je mogućnost smanjenja plata premijeru, predsedniku, njihovim savetnicima, predsednicima sudova i tužilaštava, kao i direktorima agencija.

U međuvremenu, neki zvaničnici u Bosni i Hercegovini odrekli su se dela zarada za mart, dok su u Federaciji BiH odobrili akt za parlamentarce da se odreknu paušala koji primaju.

Srbija je među državama koje su u regionu najviše pogođene koronavirusom, ali o mogućnostima smanjenja plata visokih državnih zvaničnika takođe nije razgovarano.

U znak solidarnosti sa vladajućom situacijom u Srbiji, zvaničnici stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića izjavili su da neće primati pomoć od 100 evra koju je država najavila za svakog građanina starijeg od 18 godina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.