Mališani iz Kamenice izrađuju narodnu nošnju

Rtv puls
Foto: RTV Puls

U okviru Svetosavske nedelje, u osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Kosovskoj Kamenici organizuje se više radionica. Mališani će imati priliku da se upoznaju sa starim zanatima i običajima, te kako da ih neguju. 

Ova škola ima svoju folklornu sekciju a kako ne bi pozajmljivali kostime od drugih, odlučili su da imaju i sopstvenu narodnu nošnju. Realizacija projekta je započeta početkom decembra, a očekuje se da će za Svetog Savu sve biti spremno – vezene košulje, suknje, jeleci, čakšire i pletene čarape.

„U izradu nošnje uključene su i učenice ove škole, neke od njih su savladale tehniku veza, neke za početak samo crtaju, odnosno kopiraju šare za vezene košulje, a neke na razboju počinju svoje prve korake tkanja. Cilj ove radionice je očuvanje tradicije,“ kaže za RTV Puls direktorka ove škole Jadranka Vasić.

A kako bi sve bilo gotovo na vreme u pomoć su, pored školskog osoblja, pritekle mame, bake, tetke i ostali ljudi dobre volje koji se razumeju u ovaj posao.

Baka Julijana Veličković iz Berivojca plete čarape. Za izradu jednog para joj je potrebno oko četri sata.

„Radim sve ručne radove: pletem, vezem, heklam… Svoje znanje prenela sam i ćerki koja takođe sve zna da radi a i unuki ću, kad dođe vreme, sada je još mala,“ kaže Julijana.

Tokom ove Svetosavske nedelje organizovane su i radionice crtanja i slikanja, pirografije, duboreza kao i revijalni nastupi dece izdvojenih odeljenja iz Bosca, Bušinca, Berivojca i Ajnovca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.