Mali: Za građane KiM isplata pomoći u maju, ne treba prijavljivanje

Foto: KoSSev

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će Vlada između ostalog danas odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji. Najave su da će prve isplate započeti u maju.

“Sto evra za sve one koji žive tamo, uključujući i decu, 200 evra za one koji su nezaposleni. To je pomoć koja će biti isplaćena u maju. Danas takođe ide odluka Vlade i to je važna vest za sve – dve pune minimalne zarade ćemo izdvojiti za zaposlene u turizmu, u ugostiteljstvu”, rekao je Mali za RTS.

Mali je istakao i da građani koji žive na KiM ne moraju da se registruju jer se svi nalaze u evidenciji Kancelarije za KiM.

Vlada Srbije će danas odlučivati i o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi.

Prijava punoletnih građana Srbije za isplatu pomoći od 60 evra počeće 28. aprila, a ministar finansija je kazao da penzioneri ne moraju da se prijavljuju.

A kako je najavljeno iz Vlade Srbije, prijavljivanja nezaposlenih koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje neće biti.

„Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga Banci Poštanska štedionica. Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, počev od 1. juna“, objašnjava Vlada Srbije.

A novac će, kako se ističe, biti uplaćen na posebne namenske račune nezaposlenih, koji će biti otvoreni u Poštanskoj štedionici.

U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

„Svakog meseca ove godine pokrivamo neku vrstu pomoći za naše sugrađane. Dakle, ogromna, ogromna pomoć države u ovim uslovima pandemije koronavirusa. Mislim da je to dobro, to je dobro za potrošnju, to je dobro za optimizam. Dobro je da građani vide da država stoji iza njih u uslovima ove pandemije“, istakao je Mali i naglasio da danas počinje i kampanja za pomoć građanima.

Prijava građana počinje 28. aprila, od 5. maja preko kol-centra

Ministar finansija kazao je da prijava građana Srbije za pomoć počinje 28. aprila i da će trajati do 15. maja, a da će 5. maja krenuti prijava preko kol-centra i podsetio da će se sve odvijati na isti način kao prošle godine.

„Prošle godine se prijavilo 4.350.000 građana plus oni koji dobijaju direktno. Dakle, penzioneri se ne prijavljuju. Oni koji dobijaju socijalnu pomoć, takođe se ne prijavljuju. Negde oko 6,2 miliona naših sugrađana je primilo pomoć od 100 evra. Očekujem veliki odziv i ove godine“, naglasio je Mali.

Povezane vesti:

Mali: Za nezaposlene ukupno po 120 evra, na Kosovu po 100, a svi sa Kosova i još po 100

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.