Maksimović: Dostupnost medijima je normalno, ali je ovde ekstremni čin hrabrosti

Kod nas je jedan sasvim normalan način rada i normalna dostupnost medijima i zajednici postalo nešto što se doživljava kao ekstreman čin hrabrosti ili izuzetne predusretljivosti, ovako je o dostupnosti medijima prokomentarisao direktor NVO "Centar za mir i toleranciju", Nenad Maksimović, u Gračanici. Njemu je danas u Domu kulture dodeljena nagrada Društva novinara Srbije na Kosovu, "Beli božur", za najbolju saradnju sa medijima na Kosovu i Metohiji tokom 2017. Istovremeno, predstavnici Srpske liste, očekivano, nisu se pojavili da prime "Crni božur" za najgoru saradnju sa medijima, kako su srpski novinari sa Kosova odlučili u glasanju.

"Ovo društvo, nažalost, postaje društvo jednoumlja, a društvo jednoumlja je društvo bezumlja, tako da je odgovornost svih nas da se borimo protiv tog bezumlja i da jednim neslaganjem dođemo do malo boljih rešenja za sve“, kazao je Maksimović i dodao:

"Nadam se da će sledeće godine, umesto mene, ovu nagradu primiti neka institucija ili politička partija, ali i da će se mnogo više mojih kolega odazivati na vaše pozive.“ 

Crni božur dobila je Srpska lista. Najveća politička opcija koja ima svoje predstavnike u institucijama Kosova odbijala je, prema obrazloženjima članova novinarskog udruženja, tokom 2017. godine saradnju sa većinom medija na Kosovu, te se s vremena na vreme javnosti obraćala putem saopštenja za javnost, ignorišući, ili odbijajući skoro u potpunosti gostovanja i pozive medija.

"Što se Crnog božura tiče, mislim da su, sem Dalibora Jevtića, koji je deo Srpske liste, svi ostali koji pripadaju toj političkoj partiji i koji su pre svega nosioci nekih političkih pozicija – dali ogroman doprinos da Srpska lista ove godine, rekao bih, zasluženo dobije Crni božur," istakao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu, Budimir Ničić.

Član suda časti Udruženja novinara Srbije, Goran Avramović, nalasio je da je reč o bojkotu medija i zloupotrebi medija putem saopštenja:

"Bojim se da dolazimo u situaciju koja nije dobra, te da je ovo način da simbolom pokušamo da svi zajedno prevaziđemo ovo i da eventualno nastavimo da radimo u nekakvim normalnijim i srećnijim uslovima. Kosovski Srbi i mi kao integralni deo društva kosovsko-metohijskih Srba smo kolateralna šteta procesa koji se dešava između Beograda i Prištine,“ rekao je Avramović.

Beli i Crni božur Udruženje novinara Srbije na Kosovu ustanovilo je 2014. godine sa namerom da ukaže na pozitivne primere i problema u saradnji institucija na Kosovu sa medijima u njihovoj zajedničkoj misiji obaveštavanja javnosti i transparentnosti u radu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.