Diković: Nazivaju me zločincem, a zločinci se slobodno šetaju

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković, izjavio je da tokom sukoba na Kosovu i Metohiji nije počinio, niti naredio nijedan zločin nad albanskim civilima. Istakao je i da su svi komandanti Vojske Jugoslavije tokom rata 1999. učinili sve kako bi sprečili zločine.

Novinarima u Beogradu kazao je da tokom sukoba na KiM-u nije dobio nijedno naređenje koje bi vodilo nečovečnom ponašanju prema civilima, već da je svaka naredba podrazumevala da pripadnici tadašnje VJ postupaju u skladu sa običajima rata.

"Kao učesnika herojske borbe za odbranu Kosova i Metohije, danas me nazivaju zločincem, a oni koji su činili zločine, slobodno šetaju. Nijedan zločin nisam učinio, naredio, niti sam uticao da do njega dođe," kazao je Diković novinarima u prostorijama Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM-u. 

Posle obilaska Spomen-sobe Kosmetske žrtve kazao je da je 75 odsto otetih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji – kidnapovano posle dolaska misije KFOR-a. 

"Ovo je prostor tuge za herojima i ponosa što smo imali ovakve ljude u odbrani našeg Kosova i Metohije. Oni ne smeju pasti u zaborav, njihove žrtve ne smeju biti uzaludne," naveo je načelnik Generalštaba VS kome je Slobodanka Krstić, majka dvojice palih boraca, uručila zahvalnicu Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Diković nije želeo da odgovara na pitanja novinara u vezi sa odlukom ambasade SAD-a u Beogradu da mu ne odobri vizu za putovanje u SAD, na konferenciju načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, koja je održana 23. i 24. oktobra 2017., u Vašingtonu. 

"Ne bih želeo sada da pričam ni o čemu drugom, osim o žrtvama i njihovim porodicama, jer trenutak je takav da bih mogao reći nešto što nije na nivou dužnosti koju obavljam," kazao je. 

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji uručili su zahvalnice i Radio-televiziji Srbije, televiziji Palma plus iz Jagodine i zameniku direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Dušanu Kozarevu, dok je Diković uručio plaketu VS predsedniku Udruženja, Simi Spasiću.

B92
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.