Makron sa Kurtijem u Parizu: Pozvao Beograd i Prištinu da pronađu kompromis i zaključe sporazum

„Zahvaljujem se francuskoj državi, koja je postala deo NATO alijanse za okončanje genocida na Kosovu“, poručio je večeras iz Pariza kosovski premijer Aljbin Kurti na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom.

Nakon nedavne runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a pred sledeći sastanak Kurtija i Vučiča koji se očekuje krajem jula, kosovski premijer posetio je danas Pariz, kako bi se sastao sa francuskim predsednikom.

Oni su pre sastanka, održali zajedničku konferenciju za štampu.

Makron je kazao da mu je čast što kosovski premijer prvi put boravi u Francuskoj u svojstvu premijera.

On je istakao da je Francuska bila prva država koja je priznala Kosovo dan nakon proglašenja nezavisnosti, te da ova zemlja od tada daje podsticaj ekonomskom razvoju Kosova.

Makron je takođe ohrabrio Kurtija da nastavi da unapređuje dijalog sa Beogradom, jer, kako ocenjuje, to je najbolja prilika da obe strane krenu napred i ka EU integracijama.

„Pozivam Kosovo i Srbiju, da se kao Evropljani angažuju u postizanju sporazuma i pronalaženju kompromisa“, poručio je Makron.

Makron je ujedno rekao da Evropska unija ima poseban interes za Kosovo i da će ga Francuska podržati u svim procesima koji „će ovu zemlju pomeriti napred“.

Sa druge strane Kurti, osim što se zahvalio francuskom predsedniku na pomoći u, kako je kazao „okončanju genocida“, uverio je Makrona da pažljivo prati razvoj dijaloga u Briselu.

Kurti je ocenio da se dolaskom predsednika Džoa Bajdena na poziciju predsednika SAD, stvara nova „promišljenija situacija sa uravnoteženim učešćem i većim poverenjem od strane Kosova“.

Kosovski premijer takođe je pozvao Makrona da poseti Kosovo.

Osim kosovskog premijera i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, boravi u zvaničnoj poseti drugoj zemlji – Austriji, odakle je juče, još jednom optužila Srbiju za zločine na Kosovu. Rekla je da je Srbija vodila „stravičan rat“ i da pravda „nije sprovedena“.

„Pozivam Vučića da bar zasadi cvet u Batajnici. Istorija je pokazala da kad god je bilo rata, preduslov za trajni mir bilo je sprovođenje pravde“, kazala je Osmani iz Beča.

Ona se juče sastala sa austrijskim predsednikom Aleksandrom Van der Belenom (Alexander Van der Bellen), a danas i sa kancelarom Austrije, Sebastijanom Kurcom.

Na sastanku sa Kurcom je istakla da su preduslov za održivi mir u regionu pravda za žrtve rata na Kosovu, rasvetljavanje sudbine nasilno nestalih i poštovanje „suvereniteta i ustavnog i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo“.

Ponovila je i da Kosovo kao ishod dijaloga u kojem, kako kaže, učestvuju jednake strane, vidi uzajamno priznanje.

Osmani se Kurcu zahvalila na podršci Austrije Kosovu, donaciji od 95.000 vakcina protiv korone, ali i istakla želju da se podrška odrazi i na proces liberalizacije viza, jer je, kako tvrdi, kosovski narod „najviše proevropski“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.