NIJZ: Kvalitet vode za piće u skladu sa standardima, ne pijte vodu iz bunara

Badovačko jezero
FOTO: RTK2

Kvalitet vode za piće je u okviru uspostavljenih standarda, uprkos nedavnim obilnim padavinama, saopštio je danas Kosovski institut za javno zdravlje, prenosi Gazeta Express.

Institut navodi da je od prvih poplava početkom januara povećana kontrola kvaliteta vode za piće, i podseća da je upravo zbog toga dolazilo do povremenih restrikcija širom Kosova.

„Dodatna vrednost zamućenosti utiče na proces usporavanja prečišćavanja vode i posledično na smanjenje proizvodnih kapaciteta (smanjenje količine prerađene vode), pa su preduzeća zbog nemogućnosti proizvodnje u punom kapacitetu bila prinuđena da primenjuju restrikcije po određenim rasporedu“, poručili su iz Instituta.

Usled restrikcija građani su se vodom snabdevali iz alternativnih izvora – bunara, poručuju iz instituta.

Apelovali su na građane da budu pažljivi u racionalnom korišćenju vode i njenoj uštedi kao i da maksimalno budu pažljivi u upotrebi vode iz bunara dovodeći u pitanje njen kvalitet, pogotovu zbog zamućenosti vode usled poplava.

Pročitajte još:

Regionalni vodovod: Voda ispravna za piće, meštani Gračanice skeptični

Bez vode za piće večeras Gračanica, K. Polje, deo Prištine i Obilić usled umanjenja proizvodnje

Smanjena proizvodnja pijaće vode u Šipolju, obustavljena u VučitrnuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.