Makron: Francuska očekuje da se Beograd i Priština angažuju oko izbora i smirivanja situacije na Severu

FOTO: Printscreen/France24

„Očekujemo angažovanje obe strane kada je reč o novim izborima na Severu“, poručio je predsednik Francuske Emanuel Makron u današnjem govoru na jubileju pred ambasadorima u Parizu.

Iako je veći deo njegovog govora bio posvećen trenutnoj situaciji u Ukrajini, Makron je na ovom jubileju – deo posvetio i odnosima Beograda i Prištine, odnosno političkoj i bezbednosnoj situaciji na Severu Kosova.

Podsetio je da je Francuska, zajedno sa Nemačkom, iznela novi predlog za Kosovo (francusko-namački sporazum), koji je ove godine usaglašen i u političkom i tehničkom delu.

I danas misli da je ovaj predlog, kako je kazao, dobra mapa puta.

„U pogledu razlika između Kosova i Srbije, mislim da je ovo dobra mapa puta“, kazao je Makron, podsetivši da je predlog podržan i od strane pregovarača iz Evropske unije.

Dotakao se i novih opštinskih izbora na Severu, poručivši da Francuska očekuje da se i Beograd i Priština angažuju oko ovog pitanja.

„Od Srbije očekujemo da prizna opštinske izbore na Severu, dok od kosovskih vlasti očekujemo da se situacija na Severu smiri“.

Od Srba na Severu Kosova, naglasio je danas, očekuje da se vrate u kosovske institucije.

Još jednom je pozvao Beograd i Prištinu da se „ponašaju odgovorno“.

U suprotnom, kaže, preispitaće svoje odluke o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima.

„Francuska i Nemačka su preuzele obaveze kada je reč o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima koja će biti ponovo razmotrena ukoliko se obe strane ne ponašaju odgovorno.

Zaključio je da se, kada je reč o pitanju Beograda i Prištine – mora biti oprezan, najpre zbog stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.