Makedonija neće albanske specijalce

U specijalnim policijskim i vojnim jedinicama Makedonije nema albanskih pripadnika, piše danas Koha, kao o jednom od problema o kojem "se i dalje ćuti". U mlade Albance koji su želeli da postanu deo elitnih makedonskih formacija i nisu oklevali da to učine, sa druge strane se nema poverenja.  

Iako međunarodni predstavnici u Makedoniji podržavaju vojsku i policiju kroz razne programe obuke, kao i kroz pružanje tehničke i logističke pomoći, Koha navodi da i sami međunarodni predstavnici ćute o tome da makedonske specijalne bezbednosne snage nemaju albanske pripadnike u svojim redovima.

Jedinice poput Vukova imaju "jednog ili dva Albanca", Škorpioni "takođe imaju ili nemaju Albance" zato što se detalji drže "diskretno" i podalje od javnosti, dodaje Koha.

Nekoliko albanskih pripadnika ima u makedonskim specijalnim policijskim snagama poput jedinice EBR za brzo delovanje, ali prema rečima ovih albanskih specijalaca, radi se o neznatnom broju, dok naređenja i dalje stižu isključivo od pretpostavljenih koji su svi Makedonci.

Specijalne jedinice vojske Makedonije formirane su između 1993. i 1994. godine, dok je MUP svoje specijalne jedinice formirao nekoliko godina kasnije. 

Makedonske specijalne snage su se 9. i 10. maja ove godine sukobile sa, kao su ih nazvale – albanskim teroristima u Kumanovu, kada je, prema zvaničnim podacima poginulo 8 policajaca i 14 Albanaca, od kojih je osmoro bilo sa Kosova. Tada je zvanično uhapšeno i 23 građana sa Kosova. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.