Da li će Trepča prebroditi krizu ili je juče potpisan njen stečaj?

Izvor: Veriu. info (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Trepča se suočava sa finansijskom krizom, za koju upravnik Ahmet Tmava tvrdi da će se ona rešiti ugovorom o prodaji koncentrata olova i cinka.

Međutim, izgleda da je to nemoguće, jer Trepča i sa ugovorima zaključenim sa dve kompanije, ne može da pokrije nastale dugove u poslednjih nekoliko godina, što ostavlja prostor za sumnju da je ugovorom zapravo potpisan stečaj Trepče.

Veriu.info je zatražio od Trepče pristup ovom ugovoru, ali rukovodstvo na čelu sa Ahmetom Tmavom nije odgovorilo, kao što je učinjeno i u drugim slučajevima kada se takođe nisu odazivali.

Pouzdani izvori portala kažu da ugovor koji je juče potpisan nije prelazio 3,5 miliona evra vrednosti, ali on predviđa i mnogo "kazni" za Trepču, ukoliko se pojave problemi u njegovoj realizaciji. Sa druge strane, dugovi Trepče kod KEDS-a iznose oko 1,2 miliona evra, prema privrednim subjektima – oko 2 miliona evra i 1,1 milion prema radnicima, ne računajući poslednje zamrzavanje u iznosu od 1,4 miliona evra, namenjenih za kapitalne investicije, ali što je korišćeno za plate i dnevnice, što je u suprotnosti sa važećim zakonom i čime je prekršena odluka Upravnog odbora KPA, kojom Trepča treba da oživi račun Kosovske agencije za privatizaciju.

Posle mnogih izveštaja koje je Veriu.info objavljivao, juče je rukovodstvo Trepče potvrdilo da je u krizi, rekavši da su "potpisani ugovori isplativiji za Trepču, stvorajući osnovu za prevazilaženje sadašnjih teškoća u kojima se Trepča nalazi".

Trepča je na ivici bankrotstva i ako Tmava Trepču odvede u stečaj, onda će se ova kompanija tretirati u skladu sa zakonom o stečaju i onda više neće biti potrebno postavljati pitanje o zakonu o Trepči i strategiji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.