Majljinda će ponosno nositi zastavu Kosova u Riju!

Kosovo je jednoglasnom odlukom svih učesnika na jučerašnjoj sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku dobilo punopravno članstvo u ovu svetsku organizaciju sporta. Tako će Kosovo po prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama – u Riju, 2016. godine i to pod svojom zastavom. Ovakva odluka MOK-a donešena je na sednici kojoj je prisustvovao i ruski predstavnik olimpijskog komiteta, a koji nije glasao protiv članstva Kosova. Iako ovoj sednici nije prisustvovao predstavnik Olimpijskog saveza Srbije, Vlade Divac, on nije ni nije uputio zvaničan protest na članstvo Kosova. Društvene mreže su, međutim, 'planule' juče i danas, sa jedne strane zbog čestitki Kosovu na članstvu, a sa druge, zbog negativnih reakcija srpske strane u vezi sa činjenicom da predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije nije uopšte reagovao na novo članstvo Kosova. Ovakva Divčeva reakcija je na društvenim mrežama je čak dovedena u vezu sa slučajem "Kantrimen".
 
Saopštenje ministra sporta Srbije, Vanje Udovičića (izvorna verzija):
 
“Kаo ministаr sportа smаtrаm dа ovаkvа odlukа prvenstveno nije dobrа zа sport nа međunаrodnom nivou jer ubuduće otvаrа mnoge, do sаdа nepoznаte presedаne, koji ozbiljno prete dа ugroze sistem sportа nа svetskom plаnu. 
 
Koji su motivi i rаzlozi dа se donese jednа ovаkvа odlukа i dа se tzv. držаvа sа tlа Evrope, kojа nije priznаtа od strаne Ujedinjenih nаcijа, primi u člаnstvo? To do sаdа nikаdа nije urаđeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održаti u Brаzilu koji nije priznаo Kosovo. 
 
Kаko će se to odrаziti nа dаlji rаd ove nаjviše međunаrodne sportske orgаnizаcije zа olimpijske sportove i štа su sаdа kriterijumi zа prijem u tu orgаnizаciju, štа su uslovi i ko tumаči uslove propisаne Olimpijskom poveljom i dа li to znаči dа su ti uslovi proizvoljni i dа se tumаče od slučаjа do slučаjа, nаjblаže rečeno je krаjnje nejаsno. 
 
Žаo mi je što je sport postаo teren zа politički motivisаne odluke i biće vrlo teško očuvаti osnovnа nаčelа i principe sportа zа ubuduće nаkon ovаkvog presedаnа, što i kаo ministаr, аli i kаo osvаjаč olimpijske medalje smаtrаm izuzetno lošim i pogrešnim. 
 
Sа svoje strаne uložićemo mаksimаlne nаpore dа sprečimo sve negаtivne pojаve i dogаđаje koji mogu dа uslede kаo posledicа ovаkve odluke prilikom održаvаnjа svih budućih međunаrodnih tаkmičenjа.“


Povezani članci: 
 
 

"Nije bilo formalnog protesta. Konsultovali smo se sa Olimpijskim komitetom Srbije i drugim zainteresovanim zemljama u regionu, povodom ovog pitanja," rekao je predsednik MOK-a, Tomas Bah, objašnjavajući da je Olimpijski komitet Srbije, iako nevoljno, prihvatio prijem Kosova u MOK, a da nije uputio zvaničan protest, preneli su juče srpski mediji. 

 
Bah se, međutim, zahvalio Divcu i na "istinskom sportskom ponašanju":
 
"Ovo mi je prilika da se javno zahvalim gospodinu Divcu na njegovom istinskom sportskom ponašanju i na činjenici da je stavio individualne interese iza interesa sportista Kosova."
 
Sa druge strane, Divac kaže da Srbija nije zadovoljna ovom odlukom, nazvavši pitanje članstva Kosova u MOK – političkim pitanjem. 
 
"Nisam iznenađen, jer je pre tri meseca to pitanje bilo na Izvršnom odboru MOK-a i otprilike smo znali da će ih primiti. Nismo zadovoljni, to smo i upućivali MOK-u prilikom razgovora, ali mi smo sportska, a ne politička organizacija i to je političko pitanje. Nemam šta novo da kažem, jer se očekivalo posle odluke Izvršnog odbora da ih prime privremeno," rekao je Divac.
 
A na pitanje da li će srpski i kosovski sportisti međusobno da se takmiče na Olimpijskim igrama, ukoliko se suoče na takmičenjima, Divac je odgovorio: "Svakako treba da budemo deo društva, slično se i nama desilo kada 1992. nismo išli na Olimpijske igre. Insistiram da gledamo kroz sportske oči i prepustimo političarima da rade svoj posao."
 
Odgovarajući na pitanje da li je predsednik MOK-a, Tomas Bah, potvrdio da OKS nije imao zvaničan prigovor na prijem Kosova u punopravno članstvo, Divac je kazao "da je to pitanje za predsednika MOK-a": "Ne bih voleo da se o ovome više priča, nego samo o sportskim uspesima Srbije u 2014."
 
Kosovska zastava na Olimpijskim igrama 2016. u Riju 
 
I dok su korisnici društvenih mreža iz Srbije polemisali o članstvu Kosova u MOK i činjenici da Vlade Divac ispred OSK-a nije uputio zvaničan protest na ovo članstvo, kosovski zvaničnici su čestitali na "istorijskom momentu za kosovski sport," a zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači je na svom Fejsbuk profilu podcrtao da je džudistkinja, Majljinda Keljmendi, ta koja će nositi kosovsku zastavu na Olimpijskim igrama u Riju. 
 
"Čestitam Kosovo, čestitam sportisti, čestitam Olimpijskom komitetu Kosova! Kosovo je postalo punopravan član Olimpijskog komiteta sa svim pravima. Naša zastava će videti Olimpijske igre u Riju, koju će nositi gospođica Majlinda! Dobar kraj mandata za ministra Memlija Krasnićija. Dobar početak dana koji u mnogo čemu simboliše novi početak za Kosovo," napisao je Tači.
 
A donedavni kosovski ministar sporta, Memlji Krasnići, na svom Tviter profilu je članstvo Kosova u MOK nazvao istorijskim trenutkom, istovremeno se zahvalivši Bahu. 
 
"Istinsko istorijski trenutak za sport Kosova. Kosovski olimpijski savez se pridružio olimpijskoj familiji na 127. sednici MOK-a. Hvala dr Bah," napisao je Krasnići.
 
A posebno aktivan na Tviteru bio je nekadašnji zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova i veteran digitalne diplomatije, Petrit Seljimi, koji je čestitao Krasnićiju na članstvu Kosova, ali i podsetio na zahvalnost predsednika kosovskog olimpijskog komiteta, Besima Hasanija srpskim kolegama na prijateljstvu, kao i činjenici da je Rusija glasala za članstvo Kosova u MOK.
 
 
 
 
 
 

Na Kosovu ističu da je Olimpijski komitet Kosova osnovan 1992. godine i da ima više od 30 nacionalnih sportskih saveza, od toga 13 olimpijskih sportskih saveza. Šest sportskih saveza – stoni tenis, streljaštvo, džudo, jedrenje, dizanje tegova i moderni petoboj, punopravne su članice odgovarajućih međunarodnih federacija, dok su sedam – rvanje, bosk, karling, tekvando, gimnastika, skijanje i rukomet – privremeni, ili pridruženi članovi odgovarajućih međunarodnih federacija. 

MOK je započeo razmatranje zahteva Kosova za prijem pre pet godina, a godinu dana pošto je Kosovo 2008. samoproglasilo nezavisnost. Omogućavanjem članstva Kosova u MOK učinjen je presedan, jer jedna zemlja može da postane članica MOK-a samo ako je članica Ujedinjenih nacija, što Kosovo nije, dok je priznato od 108 zemalja članica Ujedinjenih nacija.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.