Euleks na severu razmatra 70 sudskih predmeta

Izvor: RKT2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Portparolka Euleksa Dragana Nikolich Solomon izjavila je za RTK2 da pozdravlja akciju Kosovske policije u cilju suzbijanja ilegalne trgofine derivatima, ne iznoseći druge detalje. Ona je izjavila da Euleks na severu razmatra 70 sudskih predmeta.
 
Gostujući u Jutarnjem programu RTK2, portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon je izrazila očekivanje da će ova akcija biti uspešna dodajući da Euleks pruža punu podršku Kosovskoj policiji. 
 
”Čestitam policiji na ovakvom poduhvatu i nadam se da ce akcija biti uspešna”, rekla je ona.
 
Komentarišući jučerašnje saslušanje gradonačelnika Zubinog Potoka Stevana Vulovića, portparolka Euleksa je potvrdila da je Vuloviću određen jednomesečni pritvor, ističući značaj poštovanja pretpostavke nevinosti. 
 
”Svi akteri su nevini, mora se poštovati pretpostavka nevinosti ,sve dok sudski postupak ne dokaže suprotno,” naglasila je ona.
 
Govoreći o ulozi Euleksa na severu Kosova, Nikolić-Solomon rekla da Osnovni sud trenutno razmatra 70 predmeta. Ona je podsetila da Euleks osim savetodavne uloge lidera kosovseke policije, Euleks na severu ima tehničku ulogu u primeni Briselskog sporazuma.
 
”Od prošlog decembra na prelazima se vrši carinjene robe. Sredstva dobijena od carine prenose se u poseban fond u kojem sada ima preko 4 miliona evra koje će biti iskorišćene za razvoj infrastrukture na severu Kosvova”, rekla je Nikolić-Solomon dodajući da je Euleks nadgledao kopiranje i prenošenje 12.000 matičnih knjiga, kao i da je pomogao u uspostavljanju civilnog registra građana Kosova.
 
Na pitanje da prokomentariše navode o korupciji koje je nedavno obelodanila suspendovana tužiteljka Marija Bamije, portparolka Euleksa ističe da su specijalni timovi Euleksa radili na ispitivanju tih navoda
mnogo pre nego što su se pojavili u medijima.
 
”Oformljen je tim koji sačinjavaju eksperati Kosovske policije i Euleksa. Narednih dana očekuje se i dolazak nezavisnog specijalnog istražitelja koji treba da utvrdi istinitost navoda o postojanju korupcije u redovima Euleksa,” rekla je Dragana nikolić Solomon za Jutarnji program RTK2.
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.