LVV poziva Hotija na interpelaciju zbog ukidanja reciprociteta prema Srbiji

Avdulah Hoti konferencija
FOTO: KoSSev

Izvor Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog jezika)

Pokret Samoopredeljenje (LVV) podneo je Skupštini zahtev za interpelaciju (prim.red poslanička pitanja) protiv premijera Avdulaha Hotija zbog ukidanja reciprociteta prema Srbiji. U saopštenju za štampu LVV navodi da traže da se ova mera što pre vrati.

„Reciprocitet je međunarodni princip zasnovan na ravnopravnosti država. Proglašavanjem nezavisnosti, Kosovo je dobilo međunarodni subjektivitet i dokumentacija ili bilo koji drugi oblik interakcije u međunarodnim odnosima ne može biti drugačiji od recipročnog. Ravnopravnost je preduslov, a reciprocitet definiše državnost Kosova u odnosima sa drugima, posebno sa Srbijom. To je državna i ustavna obaveza, osim toga, u interesu države je da se prema građanima, preduzetnicima i profesionalcima postupa jednako i bez predrasuda“, navodi se u saopštenju LVV.

Stav LVV je da je „uklanjanje mera reciprociteta odricanje od državnog subjektiviteta, dok je dozvola nelegitimne vlade da se koriste neustavna imena, uprkos činjenici da je ustavno ime Republika Kosovo počelo da se poštuje, štetna politička i trgovinska prepreka za državu Kosovo“.

Nova kosovska vlada ukinula je meru reciprociteta u subotu, 6. juna, ukinuvši time mere koje je uvela Kurtijeva vlada.

Povezani članci:

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“

Hotijeva vlada ukinula reciprocitetPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.