Lutkarska predstava rezultat petodnevne radionice

Lutkarska predstava gračanica
Foto: RTV Kim

Petodnevna radionica lutaka na kojoj su učestvovali devojčice i dečaci iz Gračanice, završena je izvođenjem lutkarske predstave.

Na sceni su se pojavile ginjoli i marionete, lutke koje su proteklih pet dana izrađivane na časovima. Igrano je više predstava, od Pepeljuge, Une, pa do Crvenkape.

Nemanja Đekić je veoma zadovoljan obavljenim poslom.

„Imali smo prilike i da naučimo nešto novo i da glumimo. Naučili smo kako da pokrećemo lutke, marionete itd. Osim toga, osmišljavali smo tekst za predstavu, dodavali uloge“, kaže Đekić.

Njegove drugarice Anastasija i Kristina su takođe zadovoljne.

„Prezadovoljna sam, ja sam bila Pepeljuga. Naučili smo dosta toga, a i ono najvažnije – kako da napravimo lutke“, kaže Anastasija Jevtić.

„Ja sam bila vila i narator u predstavi. Prelepo smo se proveli. Proces izrade lutaka nije težak kada smo uključeni svi zajedno“, rekla nam je Kristina Dimitrijević.

Osim dece i njihovih roditelja, zadovoljne su bile i profesorice iz Dečijeg pozorišta u Subotici koje su prethodnih dana vrlo vredno radile na lutkama, vežbanju glume i pisanju scenarija.

„Pre svega smo zadovoljni odzivom dece. Puno je posla bilo. Mi smo decu podelili u nekoliko ekipa, obrađivali smo sa njima ginjol i lutke marionete. Dakle, oni su sami i pripremali te lutke i osmišljavali koju će predstavu, odnosno bajku da izvedu i na kraju krajeva, sami bili i scenaristi. Tako da je bilo burno pet dana, od jutra do sutra neprekidno, ali ovako, posle svega, kada vidimo da su se pojavili roditelji, bilo je zadovoljstvo“, kazala je za RTV Kim Marta Stamenković.

Ideju o formiranju lutkarske radionice pokrenuli su predstavnici Amaterskog pozorišta Janićije Povpović iz Gračanice. Cilj je, kažu, ispunjen.

„Mi smo se rukovodili sa jednim ciljem – da okupimo dečake i devojčice i da oni na kvalitetan način provedu svoje slobodno vreme, da razviju svoje talente i da se nauče timskom duhu i mislim da smo u tome uspeli. Glavni cilj nam je bio da popularizujemo lutkarsku pozorišnu umetnost“, kaže Aleksandar Gudžić.

Osim ovog, Dom kulture i ovo amatersko pozorište imaju još jedan cilj, čija se realizacija očekuje u narednim danima.

„Već sledeće nedelje ćemo početi sa rediteljem Boškom Boškovim da radimo jednu lutkarsku predstavu koja će se da se zove „Ginjol među lutkama“. Većina dece i glumaca amatera biće angažovana upravo sa ove radionice“, rekao je Gudžić.

Radionicu lutaka, na kojoj je učestvovalo blizu 60 dece, zajedno su organizovali Dom kulture Gračanica i Dečije pozorište iz Subotice, a projekat je pomogla francuska organizacija „Solidarnost za Kosovo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.