Dogovor!?: „Dil postoji. Rešenje moguće“

Dogovor, Arifaj, Radosavljević i Rašić
Foto: Radio KIM

Savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija, Ardijan Arifaj očekuje da je moguće da Beograd i Priština dođu do rešenja do kraja godine. Sa druge strane, Jovana Radosavljević i Nenad Rašić smatraju da je retorika između predstavnika dve strane pogoršana, te da „korekcija granica“ trenutno nije opcija.

Ardijan Arifaj je gostujući u emisiji „Dogovor!?“ na RTV Kim kazao da je optimista i da bi do kraja godine moglo doći do sporazuma dve strane i da su za to one raspoložene.

„Proces još postoji, istina je da ima zastoja zbog takse ali imali smo ovaj sastanak u Berlinu a ono što je glavna poruka u Berlinu je da su se ne samo EU, nego i najvažnije članice EU, u ovom slučaju Nemačka i Francuska, vratile na region i oni će se aktivnije baviti dijalogom. Oni pokušavaju da se ne izgubi taj pozitivni momenat koji se desio sporazumom između Makedonije i Grčke i nastoje da tokom ove godine imamo i drugi uspeh u našem regionu, a to je dogovor između Kosova i Srbije. Još ne bih isključio tu mogućnost i ja verujem da će se to dogoditi tokom ove godine“, kaže Arifaj.

Bivši ministar u kosovskoj vladi i poslanik u Skuštini Kosova, Nenad Rašić, je komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je njegova ideja o razgraničenju propala i da je za to okrivio narod koji nije imao razumevanja, kazao da je patetična jer, kako je naglasio, narod nije ni bio upoznat sa njegovom idejom. Međutim, on veruje da prećutni dogovor između Tačija i Vučića postoji i da su o tome upoznati predstavnici SAD-a.

„Dva predsednika su predložila sa njihove strane da oni imaju dil, da su se oni nešto dogovorili međusobno, ali im treba samo ta podrška od strane SAD. Zbog toga što su oni sve dogovorili otud smo videli dva pisma predsednika Trampa u roku od tri meseca. To se nije desilo, bilo u Beogradu, bilo u Prištini u proteklih pedeset godina da predsednik Amerike vrlo brzo u dva navrata piše. On je sa ove strane bio informisan da su dva predsednika blizu dogovora i da im treba jedna politička podrška da bi oni to sproveli“, uveren je Rašić.

Prema mišljenju Jovane Radosavljević, predstavnice civilnog društva sa Severa Kosova, korekcija granica ili razgraničenje u ovom trenutku nije opcija kao što je to bila tokom prošlog leta i jeseni. Razlog za to je, prema njenom mišljenju, veliki broj incidenata koji je uticao na pogoršanje odnosa na političkom nivou.

„Govorim primarno o taksama koje su nametnute na robu iz Srbije i BiH, a koje srpska zajednica doživljava kao direktan atak na sebe u tom smislu. To je prvi preduslov sa srpske strane da se nastave sami pregovori. Sa tim taksama imamo i niz drugih problema koji su se pojavili, tu su bila i hapšenja koja su se desila u Mitrovici, pa onda ostavke gradonačelnika, pa deklaracija lokalnih skupština da prestanu sa komunikacijom sa prištinskim institucijama, pa Tači raspisuje nove izbore i situacija jeste malo šizofrena“, kaže Jovana Radosavljević.

„Oproštaj će doći spontano“

Od pre više od godinu dana Pripremni tim za Komisiju za istinu i pomirenje radi na njenom formiranju. U toku je izrada statuta, a obavljeni su i mnogobrojni razgovori sa građanima, zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva. Predstavnici ovog tima tvrde da imaju podršku i na ovu ideju gledaju pozitivno.

„Upustili smo se u neophodan proces, bez obzira koliko bio težak, bez obzira što izgleda dugačak, to je nešto neizbežno i nešto što mora da se desi i tu se priča ne samo o Srbima i Albancima, nego o svim zajednicama. I ono što je važno da napomenem da se radi o pomirenju zajednica na Kosovu. Znači, ovo nije dijalog Srbije i Kosova, nije ni pomirenje Srbije i Kosova, ovo je pomirenje zajednica koje žive na Kosovu“, kaže predsedavajući pripremnog tima Ardijan Arifaj.

Arifaj ističe da su mnogobrojni sastanci koji su održani pokazali da „Srbi i Albanci žele da se pomire i da zatvore to poglavlje rata“.

Članica tima ispred srpske zajednice Jovana Radosavljević smatra da je najpre neophodno utvrditi istinu.

„Glavni cilj Komisije je doći do neke kolektivne istine, odnosno izjednačavanje činjenica o onome što se dešavalo u prošlosti na način koji je inkluzivan i koji uzima u obzir sve zajednice koje su prošle stvari u prošlom periodu“.

Sa njom se slaže i predsedavajući Arifaj.

„Ono što smo mi videli, a naročito među porodicama nestalih, njima je najvažnija prva komponenta – istina , a onda će pomirenje doći na neki spontani način“.

Na pitanje – Šta je sa oproštajem? – Arifaj odgovara: Oproštaj? A, pa to će doći spontano na neki način. Ono što je sada važno je da saznamo šta je to istina“.

„Jedna zajednica ima svoju istinu, druga zajednica ima svoju istinu ali da se pomirimo, da se ne pobijemo zbog toga što imamo drugačije viđenje o onome što se desilo“, kaže Arifaj.

Po rečima Nenada Rašića, bivšeg ministra i poslanika u Skupštini Kosova, najveći problem je kako ubediti „tvrdoglave“ da prihvate ono što Komisija radi na utvrđivanju istine. On je kazao da bi retorika koja se čuje među zvaničnicima i u Prištini i u Beogradu mogla da utiče na formiranje Komisije.

„Ako se nastavi ovako agresivnim predstavljanjem sa političkim predstavljanjem, prvo je bila razmena teritorija, pa je posle bila korekcija, pa je sad bila demarkacija svi ti izrazi i ti napori koji nisu zvanični ali su baš debelo zagazili u onu nezvaničnu komunikaciju tih ponuđenih predloga, svi ti termini dovode u pitanje ceo rad i ovog Pripremnog tima a i stvaranje Komisije. Ukoliko vi razgovarate o nečemu što bi moglo da menja te granice, onda ceo ovaj proces dovodi u jedan drugi stadijum“, kaže Rašić.

Formiranje Komisije za istinu i pomirenje predložio je pre više od dve godine predsednik Kosova Hašim Tači. Jedni rezultat do sada je sastavljanje Pripremnog tima i mnogobrojni sastanci sa predstavnicima različitih društvenih sfera po ovom pitanju.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.