Lunaček: Srbija počinila genocid na Kosovu

"Nijedna Vlada nije postupila prema manjinama kao što je Milošević postupio na Kosovu, gde je manjina ubijana, deportovana i gde je izvršen genocid," poručila je potpredsednica evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, u intervjuu za nemačku javnu televiziju ARD, a koji su delom preneli kosovski mediji. Ona je, takođe, pozvala zemlje članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo – da to i učine, komentarisala stanje na Kosovu, dijalog Beograda i Prištine, ali i slučaj korupcije u EULEX-u. Lunaček je ove nedelje posetila Kosovo, gde se sastala sa kosovskim zvaničnicima i predstavnicima Srba u kosovskoj vladi. 

"Ulrike Lunaček je pozvala pet zemalja EU – Španiju, Rumuniju, Kipar, Grčku i Slovačku da priznaju najmlađu evropsku državu, Republiku Kosovo. U televizijskom intervjuu za javnu nemačku televiziju ARD, Lunaček je rekla da razume oklevanje ovih zemalja, zato što one imaju probleme sa manjinama u njihovim zemljama, ali i da oni treba da znaju da 'nijedna vlada nije postupila prema manjinama kao što je Milošević na Kosovu, gde je (manjina, prim.red.) ubijana, deportovana i gde je izvršen genocid nad albanskim stanovništvom," prenosi RTK.

Lunaček je nedavno, na marginama konferencije o slobodi govora i medija i Briselu, dala ekskluzivni intervju za KoSSev u kojem je govorila o medijskim slobodama, ali je istakla i da Evropska unija, ratifikacijom SSP-a, ima i prvi ugovorni odnos sa "Republikom Kosovo". Parlament Evropske unije na samom početku priznao je kosovsku nezavisnost, istakla je tada Lunaček.

Ona je, takođe, komentarisala dijalog Beograda i Prištine, rekavši da je "malo šta sprovedeno od sporazuma" i naglasivši da Kosovo još uvek nije dobilo svoj telefonski kod. 

Lunaček je, istovremeno u intervjuu "pozdravila novu Vladu na Kosovu" koja ima "veliku koaliciju zajedno sa manjinama," istakavši da ona sada treba da se bavi postojećim problemima, te dodajući da se ekonomska situacija na Kosovu sve više pogoršava, dok broj azilanata sa Kosova raste, što je, kako je rekla, znak da nove generacije imaju malu nadu da će se nešto promeniti. Kako navodi RTK, ona je istakao da je upravo takvo stanje "otvorilo nove mogućnosti za manipulaciju mladima od strane islamističkih grupa." Ona je, međutim, dodala i da na Kosovu treba "još da se radi na poboljšanje prava homoseksualaca".

Osvrnula i na korupciju u EULEX-u, smatrajući da bi je trebalo razjasniti, te kazniti onog ko je kriv.

"Nema izgovora za slučaj korupcije u EULEX-u," rekla je Lunaček, ali istakla da je taj slučaj naneo štetu ovoj Misiji, čime je ponovila svoj stav još od ranije poznat, po izbijanju afere o tzv. korupciji u EULEX-u, prošle godine da se mora sprovesti hitna istraga i da bi bilo šokantno ukoliko se navodi ispostave kao tačni. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.