Srpska Briselu: Ne zatvarajte oči!

Lista "Srpska” očekuje od Brisela da ne zatvara oči pred činjenicom da Priština na najdrskiji način minira proces dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Kredibilitet posrednika u dijalogu nije, međutim, narušen samo nereagovanjem na očito odbijanje Prištine da primenjuje dogovore, čiji je Brisel i garant. Podsećamo i da je Evropska komisija nedavno potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Prištinom u kojem se, članom 5, predviđa mogućnost primena mera, poput suspenzije dela ili celog sporazuma, u slučaju opstrukcije procesa normalizacije odnosa sa Beogradom – ovo je prva zvanična pisana reakcija Srpske nakon što je Ustavni sud Kosova odlučio u utorak da privremeno suspenduje sprovođenje sporazuma između "Kosova i Srbije" o Zajednici srpskih opština, a nakon izjave portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini – Maje Kocijančič da EU "ne komentariše tekuće pravne postupke". Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček je tokom svoje posete Prištini ove nedelje rekla da ukoliko se konačno utvrdi da je sporazum o ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova, taj sporazum treba menjati, ali i obratiti se Venecijanskoj komisiji, što već izvesno vreme zastupa zamenik predsednika pokreta "Samoopredeljenje", Ilir Deda.

Srpska: "Gospodine Miletić, mnogi od vas pate za foteljama i privilegijama koje ne možete da prebolite". Glasali ste za ukidanje nadgledane nezavisnosti Kosova

Srpska lista je u međuvremenu reagovala i na optužbe bivšeg potpredsednika Skupštine Kosova, Petra Miletića, u njegovom autorskom tekstu "Politika koja je doživela fijasko" za list "Danas", koji je naveo da sadašnji predstavnici Srba imaju nedostatak političke ideje, proaktivne politike, da se zaklanjanjaju iza Beograda, optuživanja međunarodne zajednice i Prištine i bežanja od odgovornosti.

Iz Srpske su naveli da su ovakve optužbe "apsolutno besmislene i ničim potkrepljene" i da dolaze od "čoveka koji je direktno uticao na odluke koje su i danas pogubne po Srbe na KiM-u", podsećajući da je on "kreator nakaradnog zakona" o drugom kanalu Radio televizije Kosova i "osoba koja je glasala za ukidanje nadgledane nezavisnosti" i koji ne zna da je za verifikaciju SSP-a potrebna obična, a ne dupla dvotrećinska većina.

​"Gospodinu Miletiću i njemu sličnim, poručujemo da se Srpska ponosi time što je učinjen ogroman napredak i što niti jednog trenutka, niko od predstavnika i članova Srpske nije radio na štetu i protiv svog naroda, kao što ste, gospodine Miletić, Vi i Vaši partneri činili, a sve zarad sopstvenih ličnih interesa, vrlo često i zarad sopstvenih džepova. Zbog toga, Vaše pridike deluju vrlo licemerno – do krajnjih granica," poručili su, takođe, iz Srpske, podsećajući da su oni "ujedinili Srbe na način na kakav nije bio prethodnih petnaest godina".

Evropska unija, kao garant sprovođenja dogovora postignutih u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ne može da u ovoj situaciji odbrani svoj kredibilitet tako što „neće komentarisati pravosudne postupke”, koji su, uz "režirane predstave" opozicije, "očigledno, samo izgovor" Prištine za nesprovođenje "najznačajnijeg dela" Prvog briselskog sporazuma, istakla je Srpska u sinoćnjem saopštenju za medije.

"Zbunjujuće poruke" potpredsednice Evropskog parlamenta, Ulrike Lunaček, kojima se Priština "praktično ohrabruje da opstruira" primenu briselskih dogovora i menja dogovoreno prema svojim željama, ne pomaže, saopštava dalje Srpska.

"Očekujemo da Evropska unija, ako joj je stalo do tog procesa normalizacije odnosa, deluje u skladu sa činjenicama navedenim u javno dostupnim dokumentima koje su najviši predstavnici Beograda i Prištine potpisali u Briselu," ističu dalje.

Srpska je podsetila na član 2  Sporazuma o principima Zajednice srpskih opština: „Na osnovu Prvog sporazuma koji priznaje njen (Zajednice srpskih opština) poseban karakter, Vlada Kosova usvojiće ukaz koji će se direktno primenjivati i koji će razmatrati Ustavni sud”.

"Dakle, nedvosmisleno je jasno da sam sporazum ne podleže ocenama ustavnosti, već ukaz, odnosno izvršna uredba, koji je vlada u Prištini odavno morala da donese i prosledi svom Ustavnom sudu. Takođe, sporazum jasno definiše da je to obaveza vlade, a ne nekog drugog organa privremenih institucija na Kosovu i Metohiji," smatra Srpska.

U članu 21 dodaju dalje ovi srpski predstavnici, između ostalog navodi se da Statut Asocijacije/Zajednice sastavlja Upravljački tim i predstaviće ga tokom dijaloga na visokom nivou za četiri meseca od datuma potpisivanja sporazuma o ovim principima/elementima.

Srpska podseća i na rok za donošenje statuta – do 25. decembra, naglašavajući da zato što je ustavni sud u Prištini suspendovao primenu ovog briselskog dogovora najkasnije do 12. januara sledeće godine, "jasno je da druga strana nema nameru da stvori pretpostavke za formiranje Zajednice srpskih opština u jasno definisanim rokovima".

Lista „Srpska” očekuje od Brisela "jasan i glasan stav" da se svi potpisani sporazumi "moraju" sprovesti u celosti i u predviđenim rokovima, kao i da se sadržaj tih sporazuma "ne može menjati jednostrano", ili usled "nekakvih odluka u farsama od pravosudnih postupaka". "Odgovornost za sprovođenje preuzetih obaveza mora biti na potpisnicima tih sporazuma, ali i garantima njihove primene," poručili su iz Srpske.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.