Gradski veterinari zbrinuli povređenog psa: Žućka-Milka se i dalje bori za život

Čuvena Žućka – ženka pas iz kraja "Srez" udarena je juče kod Procredit banke. Veterinarska ambulanta "NeraVet" iz Kosovske Mitrovice zbrinula je teško povređenog psa i nadenula mu novo ime "Milka". Pas je stabilizovan, ali ne pomera zadnje noge i ima unutrašnje krvarenje. Žućka ima i mladunce. Vozač najverovatnije nije kriv, on je u ambulantu doneo ćebe i njegov pas je dao krv za povređenog psa.

Nesrećnu Milku (Žućku), auto je udario dok je prelazila glavnu ulicu. Ona je u polusvesnom stanju dovedena u ambulantu. Imala je hipotermiju, krvarenje u abdomenu, ali i na telu. Milka je stavljena na antišok terapiju, terapiju protiv bolova i primila je krv. Šanse za preživljavanje su joj bile minimalne, ali je poznata gradska veterinarka Milica Elezović-Radovanović dugom borbom uspela da stabilizuje psa, koji se, kako kaže, herojski bori. 

Zreli psi umeju da se čuvaju kada prelaze ulicu, ipak povećan broj udaranja pasa u Kralja Petra

Milka, odnosno Žućka, ima oko deset godina i trenutno ima i malo potomstvo koje je na sreću dovoljno poraslo da se već samostalno hrani na istom mestu u kraju gde i njihova majka, oko dva kontejnera, pored glavne ulice. Nekoliko sugrađana iz kraja im ostavlja hranu, takođe.

Psi stari između 8 i 10 godina umeju veoma dobro da se čuvaju prilikom prelaženja ulice. Međutim, broj ovakvih nesreća u glavnoj ulici povećan je od kada su prošle godine postavljene betonske žardinjere koje razdvajaju dve trake, a to je potvrdila i doktorka Elezović. Često vozači nisu krivi, jer, kako nam je nekoliko njih reklo, kasno primete pse koji uplašeno istrče iza ovih žardinjera, u njihovom pokušaju da s jedne polovine ulice pređu preko druge. A kako nam je jedan od taksista rekao jutros, "nesreća je manje, jer se ovde zbog gužve sporo vozi, inače bi bilo ko zna koliko udarenih pasa u glavnoj ulici."

"Pas je sada stabilizovan, ali gotovo uopšte ne pokreće zadnje noge. Ne mogu još uvek da uradim neurološki pregled i utvrdim uzrok, jer i dalje traje unutrašnje krvarenje, ali se stvarno nadam da će da preživi i da bude dobro," rekla nam je ova mlada doktorka.

Ko je dovezao povređenog psa, pitali smo je.

"Na moju veliku žalost, ja" – kaže Milica i objašnjava:

"Javili su mi da u ulici Kralja Petra leži povređen pas. Otišla sam i dovela je. Vozač najverovatnije nije kriv, i on je došao, doneo je ćebe, a njegov pas je i dao krv za našu Milku."

 

 

Milica apeluje na sugrađane da u ovakvim situacijama dovedu povređenog psa u ambulantu, a da, osim verbalne podrške građani treba da se založe i u konkretnim akcijama pomoći.

"Iako mnogo sugrađana podržava ovo što radimo, čak su nam zahvalni, ja apelujem na sve da u ovakvim situacijama ne ostavljaju povređene pse, već da ih dovedu kod nas u ambulantu, da nas pozovu. Naša ambulanta je ipak mala, i mi nemamo niti materijalnih, niti ljudskih resursa da možemo sami da brinemo o svim životinjama u gradu kojima je to potrebno, iako bih ja to volela. Ja nemam fond za pse, niti sklonište, zato nam je potrebna solidarnost svih – da zajednički brinemo o životinjama kojima je pomoć potrebna," kaže Milica.

Ovo nije jedina akcija zbrinjavanja pasa koju je ova veterinarska ambulanta sprovodila. Milica je zajedno sa suprugom Slobodanom, u saradnji sa Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica, koji je omogućio vozilo za prevoženje pasa i jednim volonterom iz OEBS-a, sredinom septembra pokrenula akcija zbrinjavanja pasa lutalica sa teritorije Kosovske Mitrovice. Akcija ima za cilj da svi psi lutalice budu veterinarski zbrinuti, očišćeni od parazita, čipovani i vakcinisani, a nakon toga vraćeni na ulice. U ovom trenutku oko petina pasa lutalica je već zbrinuta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.