Lunaček i Picula danas na Kosovu, Han sutra

Evropski komesar za proširenje Johanes Han posetiće sutra Kosovo gde ga očekuje zgusnust raspored. Na Kosovu danas, nakon nedavnih diplomatskih i sportskih uspeha za međunarodno priznanje Kosova, uključujući i zeleno svetlo za viznu liberalizaciju, boravi i delegacija Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, koju predvodi poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula, a u kojoj se nalazi i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček, koja se snažno zalaže za priznavanje kosovske nezavisnosti.

Han će se u ranim jutarnjim satima sastati sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, a odmah zatim, u "Swiss Diamond" hotelu (bivši hotel "Kosovski božur"), otvoriće konferenciju "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stimuliše ekonomski razvoj i zapošljavanje". Han će se prepodne, zajedno sa Mustafom, obratiti i javnosti na konferenciji za štampu.

Evropski komesar će se sastati i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem, liderima opozicionih partija, AAK, NISMA, kao i sa Samoopredeljenjem na odvojenom sastanku od prethodne dve.

Tači : Prave se bitni koraci za evropsku budućnost i integraciju Kosova u sve međunarodne institucije

Na Kosovu danas boravi i delegacija Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, koju predvodi poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula, a u kojoj se nalazi i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček.

"Ovo je evropska godina, ovo je jedna snažna osnova za našu državu, počevši od usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, početka njegovog sprovođenja, kao meritornog i sprovodljivog,“ rekao je Hašim Tači tokom sastanka sa ovom delegacijom.

On se osvrnuo i na sportsko-diplomatske uspehe koje je Kosovo zabeležilo proteklih dana:

"Ovi dani su pozitivni za Kosovo što se tiče učlanjenja naše države u UEFA-u i FIFA-u, dakle, prave se bitni koraci za evropsku budućnost i integraciju Kosova u sve međunarodne institucije.“

Iz kabineta kosovskog predsednika nakon sastanka saopšteno je da se na sastanku sa Evropljanima diskutovalo i o pet država članica Evropske unije, koje "još uvek" nisu priznale nezavisnost Kosova, naglašavajući da je Tači rekao da Kosovo "konstantno pruža još uverljivije argumente Španiji, Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Kipru kako bi se upotpunilo evropsko priznanje Republike Kosovo". 


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.