Luka: +383 pozivni broj još uvek ne funkcioniše u Srbiji

valdrin lluka
Foto: Koha

Ove nedelje, na Digitalnom samitu u Beogradu potpisan je sporazum o romingu između šest potpisnica Zapadnog Balkana među kojima je bilo i Kosovo. Kosovski ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Luka, koji je u ime Kosova potpisao sporazum, izjavio je da uprokos tome, u Srbiji još uvek ne funkcioniše pozivni broj za Kosovo +383, ali i da je dobio obećanje da će taj problem biti rešen do jula, kad sporazum bude počeo da se primenjuje. Pored toga, gostujući u emisiji Interaktiv KTV, Luka je pričao i o onome što je kosovska strana videla kao provokacije Srbije, tokom trajanja Digitalnog samita, prenosi Koha.

Luka smatra da je postignuti sporazum o romingu između šest potpisnica Zapadnog Balkana veliki uspeh. Ovim sporazumom predviđeno je smanjenje roming tarifa, da bi se u naredne tri godine roming potpuno ukinuo.

„Ovo je bio drugi Digitalni samit, posle onog u Skoplju, i postignut je sporazum o romingu, što je veliko dostignuće. Kosovo je u ovom slučaju bilo sa fusnotom, ali ne sa UNMIK“, kazao je Luka.

Luka je naglasio da kosovska delegacija do poslednjeg trenutka nije znala da li će sporazum biti potpisan ili ne.

Rekao je i da pozivni broj +383 nije još uvek funkcionalan u Srbiji.

„Juče sam izrazio brigu na panelu, kada sam pokušao da pozovem porodicu iz Beograda ka Valji ali nije moglo. Pozivni broj +383 Srbija još uvek nije prilagodila iako ga je prihvatila. U razgovorima koje smo imali, obećano nam je da kada primena sporazuma bude počela, u julu, da će ovi problemi biti rešeni. Ostaje nam da vidimo“, rekao je Luka.

Kako je naveo, nisu očekivali da će „dobiti cveće“, znali su da „postoje tenzije“, ali i pored toga, nisu očekivali da će „tamo biti takvih uvredljivih poruka za Kosovo, na samitu organizovanom od strane Evropske komisije“.

„Tehnički problemi u ozvučenju uvek su postojali kada bi se pričalo o Kosovu. Sastavili smo izveštaj i poslali ga evropskim institucijama nadležnim za ove probleme“, izjavio je Luka.

„Neprestano okruženi pripadnicima srpske tajne službe“

Kosovski ministar izjavio je i da je za čitavu delegaciju Kosova, u Beogradu bilo previđeno visoko obezbeđenje

„Konstantno smo bili okruženi sa 10 ljudi iz tajne službe Srbije, bili smo pod njihovom prismotrom sve vreme. Čak nam nije bilo dozvoljeno da idemo na večeru, svakog trenutka bio sam okružen njima. Ophođenje osoba koje su bile deo protokola bilo je korektno, iako su se dosta mešali, ali generalno bilo je korektno ophođenje. Dva videa su već objavljena na Tviteru od strane Srba koji nisu podržali ove njihove provokacije. Mi smo takođe napravili sažetak ovih provokacija“, prenosi Koha.

„Špend Ljilja (Shpend Lila) iz kosovskog Centra za inovacije dok je govorio, zaustavljen je tokom govora, dok je poruka protiv Kosova prikazivana u pozadini. I ovo se dešavalo u skoro svim panelima. Sama Vlada Srbije imala je pristup ovim problemima. Čak i tokom mog govora, poigravali su se sa ozvučenjem. Ali, problemi su se uvek dešavali na dva do tri minuta. Međunarodni organizatori su bili zabrinuti, izvinili su se i osećali veoma uvređeno ovim aktima Srbije,“ naveo je Luka, prenosi Koha.

Očekuje da će se naredni samit održati na Kosovu u predstojećim godinama:

„Sledeće godine je u Tirani, one tamo u Podgorici. I nakon njih mislim da će biti Kosovo, koje neće dozvoliti takvo ophođenje prema Srbiji. Mi smo pobednici na ovoj konferenciji, kao što je Srbija pokazala kako reaguje u ovim slučajevima.“

Kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli juče je na konferenciji za medije  povodom dešavanja na Digitalnom samitu u Beogradu pozvao Evropsku uniju da „disciplinuje Srbiju“, u suprotnom, kako je rekao, Kosovo više neće učestvovati na takvim konferencijama.

Iz Beograda, drugačije informacije. Kako javlja Tanjug, a prenosi B92, na panelu „Kako kreatori politike mogu podržati početne ekosisteme na zapadnom Balkanu?“ u okviru Digitalnog samita u Beogradu, predstavnica Vlade Srbije, kao organizatora, upozorila je panelistu iz Prištine, Špenda Ljilju da ne imenuje Kosovo kao državu, na šta je, u dva navrata već bio upozoren.

Ljilja je odgovorio da to ne radi namerno, već mehanički, a u dijalog se uključio moderator Armin Konjalić rečima: “Molim vas, mi imamo naše ciljeve, vi ispunite vašu obavezu i napustite salu”.

Na ovaj gest kao neprimeren reagovala je voditeljka Digitalnog samita u Beogradu Vesna Damjanić, koja je moderatoru skrenula pažnju da se ne svađa sa predstavnicom vlade, da je reč o zadatku koji je ona u ime Vlade Srbije dužna da izvrši i poručila da „niko neće napustiti salu“.

Panel je potom nastavljen uz miran razgovor i bez ikakvih incidenata, a otvorio ga je upravo predstavnik Inovacionog centra iz Prištine Špend Ljilja, prenosi dalje B92.

Dok Priština i Beograd kroz medije saopštavaju različita tumačenja susreta Zapadnog Balkana u srpskoj prestonici, EU pozdravlja sporazum o smanjenju cena rominga na teritoriji šest potpisnica.

Kancelarija EU na Kosovu oglasila se saopštenjem u kome su istakli značaj postignutog sporazuma u Beogradu.

Navedeno je da je za Kosovo, kao i za sve ostale, ovo veliki korak, koji će stvoriti velike koristi u budućnosti za građane i biznise u regionu.

„Svi napori sada moraju da se okrenu na pretvaranje ovog sporazuma u veoma potrebnu stvarnost. U ovom duhu, izjave i akcije koje smanjuju vrednost onoga što je postignuto, nisu na mestu. Sve akcije koje idu protiv dijaloga i regionalne saradnje nisu od pomoći za trenutne napore za ostvarenje dobrosusedskih odnosa i postizanja trajnih rešenja“, navodi se u saopštenju kancelarije EU na Kosovu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.