Lomljenje Božićne česnice u Gračanici: Zlatnici kod Nevene, Andrije i Lazara

FOTO: Gračanica online

Božićna česnica je simbol hleba koji je Marija darivala mudracima koji su joj prvi čestitali radosne vesti, rođenje Isusa Hrista. A ove godine, lomljenje Božićne česnice okupilo je veliki broj mališana u Gračanici. Zlatnike su izvukli Nevena Mirković, Andrija Dimitrijević i Lazar Ilić.

Lomljenje česnice započelo je okretanjem hleba uz „Oče naš“, a tri zlatnika dobilo je troje dece sa centralnog Kosova.

„Ovo je zapravo neki dukat i ja sam mnogo srećan što sam dobio zlatnik. Mislio sam neću da ga dobijem, ali sam dobio ipak. I da nisam dobio dukat onda bih opet bio srećan, zato što sam učestvovao. Bolje da sam učestvovao i da sam izgubio ili pobedio ili da se ljutim, pošto je praznik. Svima želim lep Božić, Hristos se rodi-Vaistinu se rodi“, rekao je Andrija Dimitrijević iz Gračanice.

„Zlatnik je gradonačelnica izvukla i dala ga Lazaru kao najmlađoj bebi. Mnogo smo srećni, danas je naš najsrećniji dan u godini. Hristos se rodi-Vaistinu se rodi“, kazao je Lazarev otac Zoran Ilić.

Božićnu česnicu umesila je predsednica neformalnog udruženja „Tradicija kroz vekove“ Danijela Simonović.

„Umesila sam je sa puno ljubavi. Onako kako sam znala, sa naših prostora kako mi to spremamo, tako sam je i spremila, sa našim simbolima u znaku zdravlja, sreće, ljubavi, blagostanja. Rodna godina, radna godina, vredni ukućani, vredni građani, tako da sam sve to namenila, blagosiljala“, rekla je Danijela Simonović poželevši svima srećan Božić.

Organizatori se nadaju da će lomljenje česnice u Gračanici postati tradicija.

„Ovo je velika radost kada vidite da se ovoliko ljudi, posebno dece, okupilo. Pored toga, bili su i prigodni pokloni u vidu voća, sokića, pravljenih kolačića za Božić. Mislim da su sva deca srećna, a kad su nam deca srećna i mi smo srećni“, rekla je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

„Naš cilj je bio da oživimo našu tradiciju i samim tim da imamo u našem okruženju manifestaciju koju će ljudi iz našeg mesta i okoline posećivati“, rekla je predsednica Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić.

Dečici su podeljeni i paketići koje je poslao Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić.

Gračanica onlinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.